Odgovara:
Bojana Vučetić Čovilo, dr. vet. med.,
Pet centar, Bulevar M. Milankovića 1v, Beograd

P: Da li je moguće napraviti leglo sa ženkom koja ima prolapsus vagine, veliki šnaucer 21 mesec, veštačkom oplodnjom, carskim rezom porođaj. Da li je moguće trajno izlečenje i normalno uparivanje? Hvala puno pozdrav, Davor
O: Po pravilu se razmnožavaju samo polno zrele, zdrave jedinke koje su u teranju.

Prolapsus vagine predstavlja protruziju edematoznog vaginalnog tkiva u lumen vagine ili izvan vulve (izvan stidnih usana). Često se pojavljuje kod određenih faza polnog ciklusa. U određenim situacijama, ceo zid vagine može da izviri izvan stidnih usana, odavajući izgled crvenkaste vrećaste tvorevine.

Prolapsus vagine je čest kod mladih kuja. Postoje i određene rasne predispozicije, pa se češće pojavljuje kod: labradora, boksera, engleskih buldoga, mastifa, nemačkih ovčara, springer spaniela, vajmarskih ptičara,...

Primarni uzrok je estrogena stimulacija. Najčešće se može dijagnostikovati kod kuja koje su u proestrusu ili po završetku proestrusa, odnosno, u estrusu.

Od drugih uzroka naveo bih genetsku predispoziciju, vaginalnu hiperplaziju, otežani porođaj (dystocia), tenezam u kombinaciji s konstipacijom ili otežanim mokrenjem, nasilno prekidanje polnog odnosa itd.

Tretman prolapsusa zavisi ud uzroka. Najčešće se koriste hormonski preparati, preparati koji ublažavaju edem, a vlasniku se savetuje održavanje higijene nakon uriniranja.

Prognoze za izlečenje su uglavnom dobre.

Ne znam u kom obimu je izražen prolapsus vagine kod Vaše kuje, ali ukoliko je u nekom manjem obimu parenje je izvodljivo, međutim postavlja se pitanje dodatne iritiacije prolabiranog dela zida od strane mužjaka.

Veštačka oplodnja je bolji izbor.

U toku samog graviditeta je moguće da se stanje sa prolapsusom pogorša, jer tada je viši intraabdominalni pritisak i slabi tonus karlične muskulature.

Porođaj carskim rezom je izvodljiv i u stanju prolapsusa vagine indikovan.

Međutim, s obzirom da je stanje Vaše kuje specifično, i da do graviditeta još uvek nije došlo, te možete napraviti dobar izbor, savetovala bih Vam da se dodatno konsultujete sa specijalistima sa Katedre za Porodiljstvo, sterilitet i veštačku oplodnju Veterinarskog fakulteta u Beogradu.

O veštačkoj oplodnji kod pasa pisali smo u tekstovima Veštačka oplodnja i Koitus (prirodna i veštačka oplodnja).

 

OZNAKE: