Odgovara:
Ana Jovanović, dr. vet. med.,
Pet centar, Bulevar M. Milankovića 1v, Beograd

 

 

 

P: Kako se najbolje i najbrže može prepoznati dali je pas zaražen nekim parazitima ili ne i kako se najbolje i najbrže pas može izlečiti od parazita? Kako zaštititi psa od parazita? Sve o vakcini i revakcini psa. Planiram da kupim maltešku pudlu.
Unapred hvala, Ana

O: U crevima pasa najčešće parazitiraju sledeći paraziti: Dipylidium caninum, Echinococcus, Spirometra mansonoides, Toxocara canis, Ancylostoma caninum, Trichuris vulpis, Strongyloides stercoralis, itd. Simptomi koje pas ispljava, a mogu ih lako zapaziti i vlasnici, su različiti.

Neki od njih su zaostajanje u rastu, proždrljivost, nadut stomačić, proliv sa primesama sluzi i / ili krvi, nervoza, svrab u predelu anusa itd. Postoje simptomi koji ukazuju na invadiranost crevnim parazitima, a koje veterinar može ustanoviti na osnovu kliničkog pregleda.
 
Takođe, određeni parametri krvi mogu ukazivati na prisustvo crevnih parazita. Prisustvo crevnih parazita u lumenu creva utiče na porast broja eozinofilnih granulocita. Kada u crevima parazitira veliki broj parazita i drugi parametri krvi mogu biti promenjeni. Kod infestacije sa Ancylostoma caninum prisutna je normocitna hipohromna anemija uz hipoproteinemiju.

Najpouzdanija metoda kojom možete utvrditi da li pas ima crevnih parazita je parazitološka pretraga fecesa (izmeta). Uzorak svežeg fecesa prikladno upakujete i obeležite i odnesete na Veterinarski fakultet - Katedra za parazitologiju.

Terapija se svodi na aplikaciju preparata koji najbolje deluju na detektovanog parazita, a kod redovne preventivne dehelmintizacije, štenadi i odraslih pasa, koriste se preparati širokog antiparazitskog spektra (koji deluju na većinu crevnih parazita).

Pored unutrašnjih parazita, postoje i spoljašnji paraziti, koji takođe mogu izazvati zdravstvene probleme i neprijatnost, kako za psa, tako i za vlasnika.

O spoljašnjim parazitima smo pisali ovde i ovde.

O vakcinaciji štenadi smo pisali ovde.

 

OZNAKE:

psi

Afrički tvor - polni ciklus, sterilizacija i higijena

Sledeći članak