Odgovara:
Ana Jovanović, dr. vet. med.,
Pet centar, Bulevar M. Milankovića 1v, Beograd

 

 

 

P: CrnI kratkodlaki jazavičar star je 12 godina i preko leta mu se pojavila perut u vidu pečata. Veterinar mu je dao vakcinu u vidu vitamina i stanje se poboljšalo na neko vreme. Međutim, sada ima mnogo više pečata po telu ali mu dlaka na tim mestima ne opada, samo mu se koža peruta u obliku kruga. Da li bi mu neka mast pomogla ili šta da uradim kako bi perutanje prestalo? Inače, ove godine su ga napale buve, jedva sam ga očistila. Ivana

O: Vitaminsko - mineralni preparati su svakako indikovani kada postoji kožno oboljenje.

Od takvih preparata se očekuje da su bogati vitaminima grupe B, esencijalnim masnim kiselinama i cinkom. Primenom ovakvih preparata koža se znatno brže regeneriše, postane sjajna i glatka.

Ukoliko su oboljenja kože nastala usled avitaminoza (A ili B ili nedostatkom esencijalnih aminokiselina ili masnih kiselina), primenom vitamina i kvalitetnijom ishranom možemo dovesti do izlečenja.

Međutim, ukoliko je kožno oboljenje nastalo dejstvom infektivnih agenasa, parazita, dejstvom alergena iz hrane, pljuvačke buve, itd, onda je vitaminska dopuna kao jedina terapija nedovoljna, tj. ne dovodi do poboljšanja. Neophodno je na osnovu kliničkog pregleda i specijalnih metoda pregleda postaviti dijagnozu na osnovu koje se primenjuje adekvatna terapija.

Terapija se svodi na sistemsku i lokalnu primenu odgovarajućih medikamenata.

Prisustvo buva na telu životinje svakako predstavlja bitan anamenestički podatak i može biti uzrok navedenih problema. Zato je neophodno da redovno primenjujete preparate protiv buva i da tretirate okolinu.

O alergijskom dermatitisu smo pisali ovde.

Savetovala bih Vam da psa odvedete kod veterinara na ponovni pregled.

OZNAKE:

psi

Afrički tvor - polni ciklus, sterilizacija i higijena

Sledeći članak