Odgovara:
Mirjana Pejčić, dr. vet. med.,
Pet centar, Bulevar M. Milankovića 1v, Beograd

P: Imam malog Aleksandra i u poslednjih mesec i po dana imam jedan problem. Veoma je glasan i samo viče. Imam ga već 4 godine. Pričao je do pre 2 meseca i odjednom je prestao i počeo je samo da viče. Ponekad samo promrmlja i to je to. Ne znam šta se dešava, da li je sezona parenja ili je nešto drugo, pa bih vas zamolio da mi odgovorite i da me posavetujete šta da radim.
Aleksandar

O: Po pravilu svi zvuci koje proizvodi papagaj su izmiksovani od tonova koje papagaj čuje u svom okruženju i onda ih oponaša.

Pored oponašanja laveža, mijaukanja, plača bebe i ostalih svakodnevnih, često prisutnih zvukova, paralelno uče da izgovaraju reči. Vrlo je moguće da vaš papagaj oponaša zvuke koje čuje iz okruženja (televizija, radio, buka izazvana nekim radovima u stanu ili okruženju).

Ako hoćete da vaš papagaj ponovo počne da govori, morate mu pričati sa razumevanjem - često i polako, ujednačenim tonom bez prisustva nervoze i povećanjem intonacije reči. Najbolje je ptici ponavljati reči ili kratke fraze u trenucima kada ga hranite, kada izlazite iz kuće i kad se vraćate, završavajte komunikaciju sa njim uvek na isti način, a to je kratko i odsečno. Prirodno, papagaj će najveću pažnju na vaše reči obratiti kada ga baš ništa ne čini uznemirenim. Takođe, možete prvo pokušati sa zviždanjem i pevanjem, kako bi ga prvo potstakli da ponovi te tonove. To je iz razloga što većina papagaja veoma pažljivo sluša zvuke oko sebe i automatski pokušavaju i sami da ih interpretiraju i imitiraju, pridajući akcenat na tonove koje poslednje čuju.

Aleksandri polno sazrevaju sa 18 meseci, ali je poželjno pariti ih tek sa 3 godine. U prirodi, pare se jednom godišnje, obično u februaru. Sezona parenja varira, od decembra do maja u Indiji, novembra do juna na Cejlonu, avgusta do novembra u Africi, a tokom udvaranja čuju se meki cvrkuti, ženka okreće glavu u polukrug, širi zenice i krila, mužjak diže jednu nogu i hrani ženku nakon čega i počinje parenje.

Provodite što više vremena sa vašim ljubimcem, obraćajte mu se ujednačenim tonovima, bez mnogo oscilacija (ni suviše glasno, ni suviše tiho) i bez nervoze, svakako vremenom bi trebalo ponovo da počne da oponaša vaše glasove, naravno ukoliko otklonite eventualno prisutne faktore iz okruženja koji bi mogli biti uzrok ovakve iznenadne promene kod vašeg ljubimca.

OZNAKE: