Odgovara:
Nikola Mišić, dr. vet. med.,
Pet centar, Senatandrejski put 11, Novi Sad

P: Planiram da nabavim štene srednjeazijskog ovčara za dvorišnog čuvara, pa sam hteo vaš savet u vezi odgoja. Koliki prostor je potreban, veličina boksa, kućice, ishrana itd. Ranije sam posedovao nemačkog ovčara pa bih promenio rasu i uzeo azijata za čuvara. Hvala. Predrag
O: Srednjeazijski ovčar po prirodi je vrlo inteligentan pas kome ne trebaju stalni nadzor od strane vlasnika. Smiren je pas, nezavisan i neustrašiv čuvar.
Uopšteno, pas čuvar je pas namenjen čuvanju ili nadgledanju teritorije od neželjenih ili neočekivanih životinja ili ljudi i ovo je njihova instinktivna osobina.

Oni laju kako bi upozorili vlasnika na pristvo uljeza. Takođe, lajanjem pokušavaju da oteraju uljeza. S obzirom na smireni temperament srednjeazijskog ovčara, krasi ih vrlina kako ne laju ukoliko za to nemaju razloga. Češće se kod njih uočava lajanje noću kao jedna od nepoželjnih osobina, međutim pravilnim učenjem od „malih nogu“, nepotrebno lajanje se u potpunosti rešava.

Srednjeazijski ovčari su vrlo odani porodici, ali zauzvrat traže odanost i od vlasnika. Dobro podnose svaku promenu u svojoj rutini i okolini, ali njihova priroda kao čuvara stvara ih vrlo sumnjičavim prema strancima i drugim životinjama pa, stoga, van vlastite teritorije pas ove rase može iskazivati dominantno ponašanje prema drugim psima, a strance drže pod budnim okom. Prvenstveno su psi čuvari i ponašaju se kao takvi u svakoj situaciji. Iz tog razloga je za srednjeazijskog ovčara izuzetno bitna socijalizacija od prvog dana kada stigne u Vaš dom.

O društvenom životu pasa, učenju i socijalizaciji pisali smo u tekstovima naslovljenim kao Dresura – pravo vreme za početak, Dreusra i sticanje navika kod šteneta i Uspešna dresura psa.

Srednjeazijski ovčar zahteva čvrstog i odlučnog vlasnika koji se mora nametnuti kao "vođa čopora". Takođe, ovoj rasi neophodno je osigurati mnogo kretanja i aktivnosti. Prostorno manji uslovi življenja i manjak kretanja dovodi do pojave dosade kod ovih pasa pa iz toga i destruktivnog ponašanja, u vidu kopanja zemljišta, grizenja stvari oko sebe i slično.

Međutim, imajte na umu kako su psi sposobni da uče pravila čitavog života. Budite dosledni i postavite pravila kojih se štene mora pridržavati. Odgoj može potrajati i najbolje je da učitelj bude jedan od ukućana koji će biti dosledan, uporan i strpljiv. Kad psa naučite da ste mu vi vlasnik ("vođa čopora"), međusoban odnos će biti na obostrano zadovoljstvo.

Dodatne informacije o srednjeazijskom ovčaru pisala je koleginica Aleksandra Todosijević, dr.vet.med., u tekstu Srednjeazijski ovčar (Alabai) – karakteristike rase.

O pravilnoj kućici i boksu za psa možete opširno čitati u sledećim tekstovima: Privikavanje šteneta na boks, Adekvatan boks za psa – boravak napolju i Psi koji žive u dvorištu/kućica za psa.

Dodatne savete o pravilnoj ishrani šteneta možete pročitati u tekstu Priprema obroka i saveti za odgoj šteneta.

 

OZNAKE: