Odgovara:
Aleksandra Todosijević, dr. vet. med.,
Pet centar, Bulevar M. Milankovića 1v, Beograd

P: Imam macu koja ima tri meseca i par dana, dosada je piškila u posudu sa peskom. Smatram da je već dovoljno velika da to radi i u dvorištu, olakšavajuća okolnost što živimo u kući pa imamo tih uslova. Imam još dve mace koje obavljaju nuždu napolju. Znam da je to malo šok za nju, pošto sam joj iznela posudu napolje, ... par puta sam je vodila i čekala da piški. Već tri dana je posuda napolju, isto toliko ona kaki ispod mog kreveta i svaki put kad je uhvatim iznesem je napolje. Jeli samo da budem strpljiva ili postoji neka olakšavajuća stvar koju bih mogla da uradim pa da ona shvati da treba napolju da piški/ kaki?
Izvinjavam se na opširnosti i unapred zahvaljujem, NIna

O: Već od treće nedelje života mačići intuitivno i uz pomoć majke za mesto obavljanja nužde izaberu mesto po kojem se može kopati i na to se mjesto vraćaju stalno kada moraju obaviti nuždu (mokrenje i defeciranje). Mački je važan osjećaj peska pod nogama, miris i smještaj manjeg WC-a. Nekastrirani mužjaci koriste svoj urin i nezakopani izmet kako bi označili svoju teritoriju.

Mačke ne vole da obavljaju nuždu na prometnim mestima. U prirodi mačke retko obavljaju nuždu na istom mestu. Budući da imate tri mačke, preporučujem Vam da postavite tri ili više manjih posuda za obavljanje nužde, jer je lako moguće da jedna mačka drugoj ne dozvoljava da nuždu obavlja u WC-u (čuvajući svoju teritoriju). Moguće je i da se mačka boji zatvorenog WC-a. Ako manji WC nije redovno čišćen, mačke takođe izbegavaju da obavljaju nuždu u njemu.

Preparati koji se koriste u edukativne svrhe kod životinja mogu vam biti od koristi za datu situaciju. Suština principa delovanja ovih preparata je da pomognu brže formiranje uslovnog refleksa kod životinja, pa stoga i Vaše strpljenje ima ulogu u tome.

Postoje dve vrste preparata: jedna koja se koristi za trening u vršenju nužde (educator sprej, herba max), i druga koja je u stvari repelent - odbija životinje da vrše nuždu u neželjenom prostoru (Training Aid). Ovi preparati se nalaze u ponudi Pet Centra.

OZNAKE:

Afrički tvor - polni ciklus, sterilizacija i higijena

Sledeći članak