ana_jovanovic2a

Odgovara:
Ana Jovanović, dr. vet. med.,
Pet centar, Bulevar M. Milankovića 1v, Beograd

P: Poštovani, moja ženka je izlegla 5 jaja, od toga su se 2 pileta uspešno izlegla. Zanima me da li je normalno što su im grudi nadute kao neke kesice u kojima se vidi hrana? Mužjak od kako su se izlegli kljucka piliće, ali su odnosi između odraslih nimfi normalni, ne znam da li to tako treba, kao da ih bišti. Svaki savet ili preporuka za dalji uzgoj pileta bio bi poželjan. Hvala, Dejan

O: Nakon perioda inkubacije mladi dolaze na svet i odmah su veoma proždrljivi. Njihov se apetit, kao ni potrebe organizma, ne mogu zadovoljiti hranom koju konzumiraju odrasli papagaji - roditelji. Za mlade se posebno dodaju proteinska hraniva, koja sadrže veliku količinu biološki vrednih proteina, kao i hrana bogata mastima. Pored ovakve hrane, ipak bi bilo preporučljivo dodavanje vitamina i minerala.

Pored hrane koja je namenjena odraslim pticama, a zasniva se na svakodnevnom davanju mešavine semenja, voća i povrća, mladima treba dodati kuvano jaje i keks, proklijalo seme žitarica itd.

Mladi napuštaju gnezdo u starosti od 18 - 19 dana, a roditelji ih hrane još tri nedelje. Najranije se mogu odvojiti od roditelja sa starosti od 2 - 2.5 meseca.

 

Postoje gotove hrane ili dodaci hrani kojima se hrane mladi, kao i jedinke koje se koriste za priplod.  Ove hrane su bogate proteinima, mastima, L-carnitinom (materija koja je bitna za bolje iskorišćavanje energije),  kao i esencijalnim masnim kiselinama. Daju se tako da budu uvek dostupne ptićima.

U ponudi Pet Centra možete naći hrane: Ovomix Gold Giallo, kao i Orlux Eggfood (Versele - Laga).

 

Način na koji se mužjak ponaša prema ptićima smatram fiziološkim. Jedino ako primetite da mužjak nanosi povrede ptićima, treba da reagujete odvajanjem mužjaka.

 

OZNAKE: