Odgovara:
Aleksandra Todosijević, dr. vet. med.,
Pet centar, Bulevar M. Milankovića 1v, Beograd

P:  Zašto moja nimfa od kako sam je kupila ima u toku dana momente da se namešta kao da hoće da se mazi, podrhtavaju joj krila i ako joj pridjem da je pomazim ona saginje glavu i počinje da crvkuće? Da li je to normalno i šta joj znači to podrhtavanje krila? Ana

O: Za uspostavljanje odnosa sa Vašim kućnim ljubimcem od velike je važnosti razumevanje njihovog oglašavanja i ,,govora tela’’. Pomoću toga može se otkriti da li je Vaša ptica umorna, bolesna, gladna, uplašena, ljuta, srećna, zadovoljna, spremna za maženje ili držanje.

Da bi ste bili sposobni da na najverodostojniji način protumačite  gestove i zvukove Vaše ptice potrebno je vreme koje će vam omogućiti što bolje upoznavanje i združivanje sa pticom.

Podrhtavanje krila je indikator straha, nervoze, nesigurnosti ili nepoverenja.

Za uspostavljanje kontakta sa pticom u ovakvoj situaciji veoma je važno razgovarati sa pticom nežnim umirujućim tonom kako bi se oslobodila stresa. Ukoliko primetite drhtanje celog tela a posebno stomaka, to se može protumačiti kao prilagođavanje ptice na promene temperature sredine.

Što se tiče krila možete još primetiti tzv. padanje krila (što je normalno kod ptica koje su mlade i nisu još naučile da drže krila), trzanje krila (znak nezadovioljstva i iziritiranosti ), lepršanje krilima (znak čuvanja svoje teritorije ili normalana pojava kada pticu pustimo posle dužeg vremena).

OZNAKE: