mirjana

Odgovara:
Mirjana Pejčić, dr. vet. med.,
Pet centar, Bulevar M. Milankovića 1v, Beograd

P: Dobila sam nimfu pre 3 god, kod predhodnog vlasnika nije nikada izlazila iz kaveza, pokušala sam da je pustim da izadje ali ne smem ni da joj pridjem, previše je agresivna, hoće da kljucne, mom mužu je otkinula komadić mesa na prstu. Da li je moguće da se ikako pripitomi i kako? Umalo da zaboravim, pre nego što sam je dobila, bila je kod brata u stanu, i da li je moguće da je doživela stres od muzike, prilikom njegove svadbe, od tada je agresivna ptica! Žao mi je da je gledam 24 h u kavezu, volela bih da je pustim po sobi ali se bojim, čak sam htela da uzmem i mužjaka ali se bojim kako će reagovati obzirom da je oko 3,5 god sama u kavezu. Hvala Vam puno. Jelena


O: Griženje je problem koji se često javlja kod papagaja. Nimfe imaju velik, moćan kljun kojim mogu da pregrizu i nokat. Griženje kod ptica je uvek odgovor na određenu situaciju i podstaknuto je nečim. Ptice daju uvek znak da će ugristi i nikad to ne rade samoinicijativno. Smatra se da kod nimfi postoje dva razloga zašto grizu: zbog preživljavanja ili zbog kontrole.

Griženje zbog preživljavanja javlja se kad je nimfa uplašena i oseća se ugroženom. Griženje iz kontrole označava da ptica dobija neki oblik nagrade što joj daje potsticaj da i dalje grize. Vikanje "Au!", puštanje ptice iz ruke, tresenje i pomeranje ruke, tapkanje nimfe po kljunu ili duvanje u glavu, su potsticaji na takvo ponašanja. Nimfe brzo shvate da griženje prouzrokuje propratnu reakciju i ono postaje sve gore. Nimfe se plaše promena u okolini. Takođe se plaše glasnih zvukova kao što su vikanje, duboki glasovi, visokofrekventnih zvukova, glasne muzike, udaranja vratima, lajanje psa, grmljavine i slično. Bilo šta od nabrojanoga može da bude uzrok griženja kod nimfe. Takođe, one ponekad izgube poverenje u svog vlasnika kada njega smatraju izvorom opasnosti. Ako je bilo šta od gore navedenog moglo da prouzrokuje ponašanje kao kod Vaše nimfe, moraćete obezbediti sigurniju okolinu za nju. Osećaju se sigurnijima ako je kavez jednom stranom smešten uz zid, udaljen od glavnih ulaznih vrata i slično.

 

Zatim, do griženja dolazi i ako je nimfa "nervozna". Ptica je nervozna ako joj nije omogućeno 10 - 12 sati dnevno sna, ne oseća se dobro zbog loše ishrane, nege, bolesti. Takođe, nervozna je ako Vi želite kontakte sa njom kada se ona igra, hrani se ili drema. Ponekad jednostavno želi da se ostavi na miru. Sledeće što dovodi do griženja je teritorijalnost. Nimfa može da brani svoju teritoriju (kavez, igračke, hrana,....). Nikada nemojte da gurate ruku u kavez i pokušate da je uhvatite i izvučete iz kaveza. Treba ostaviti vremena nimfi da sama izađe kada to bude htela. Osim toga, ne treba zanemariti njene želje, naime ako agresivno reaguje na to kada stavljate ruku na kavez, nove igračke u kavez i drukčiju hranu, nemojte to da radite jer to smatra ugrožavanjem svoje teritorije. Tada Vas smatra opasnim predatorom i kao takvim gubi poverenje u Vas. Ovo dovodi do toga da na pružanje prsta ili ruke reaguje griženjem.

 

Prvo morate da otkrijete uzrok ponašanju Vaše nimfe kako biste mogli da ga otklonite. Posle identifikacije postoji nekoliko načina da otklonite takvo ponašanje. Na žalost, ne postoji brzo rešenje kako da pripitomite ili  prevaspitate bilo koju pticu. Potrebno je vremena i strpljenja da bi ste odučili pticu da ne grize. Kao prvo, ignorišite negativno ponašanje i pokušajte da ne reagujete fizički povlačenjem ruke kada Vas ugrize. Vrlo često, odsečna ali tiha naredba kao "Ne, ne, ne!" nauči pticu da griženje nije prihvatljivo. Poželjno - pozitivno ponašanje potstičite poslasticama i nagradama. Drugo, gledajte telesne znakove Vaše ptice jer obično one daju znakove upozorenja, kao što je to siktanje, pre nego počnu da grizu. Tada prekinite sve vaše aktivnosti i dajte vremena ptici da se smiri. Nemojte da ponavljate radnju sve dok se ne smiri. Zatim, nežno tepajte govoreći mu tihim i smirenim glasom i provodite sa njom što više vremena. Ptice reaguju na ton našeg glasa. Sledeće, nemojte da joj dozvolite da Vam stane na ramena. Ptici koja grize ovo daje osećaj dominantnosti. Držite pticu na rukama ili u nivou očiju, kako bi uspostavili kontakt očima.

 

Očigledno, da kada je u pitanju vaša nimfa, je potrebno više vremena i truda da se uspostavi međusobno poverenje. Budite uporni i ne mojte ništa raditi na silu. Kada nimfa oseti vašu smirenost, ljubav i sigurnost, najverovatnije je da će se i njeno ponašanje promeniti. S'obzirom da Vaša ptica dugo vremena nije letela, ne mojte da očekujete da će i kada budete počeli da je puštate iz kaveza, odmah početi da leti. Zbog višegodišnjeg boravka u kavezu i ne letenja, došlo je i do atrofije muskulature krila, pa će biti potrebno dosta vremena i treninga da bi ona počela da leti. Važno je ptici obezbediti pravilnu ishranu i postepeno joj uvoditi aktivnosti koje će joj pomoći da se vrati "u formu".

 

Ako ipak odlučite da kupite drugara Vašoj nimfi, pripremite se na određeni period adaptacije koji je potreban da prođe, a u kojem će učestvovati Vaša nova, Vaša stara ptica i svi ukućani. Taj period adaptacije traje otprilike par nedelja i za to vreme novonabavljena ptica mora biti u posebnom kavezu koji se nalazi  u neposrednoj blizini vaše nimfe (najbolje je da kavezi budu jedan pored drugog). Nakon tog perioda će te spojiti ptice, ali za početak samo u vašem prisustvu, kako bi mogli brzo da reagujete ukoliko bude potrebno.

OZNAKE: