Odgovara:
Mirjana Pejčić, dr. vet. med.,
Pet centar, Bulevar M. Milankovića 1v, Beograd

P: Pre nekoliko dana sam kod vas kupio akvarijum (kugla - najveći) i par ribica (japanke, mužjak i zlatna). Hranim ih sa hranom marke DAJANA (color), a za vodu koristim DAJANA start plus. Nakon dan - dva sam osetio jak miris vode - jako neprijatan. Ne znam da li to ima veze, ali kao da je to počelo kad sam ubacio jos jednu ribicu (skalar - crno beli). Moja pitanja su: koji je razlog tog mirisa, da li imate neke preparate koji bi mogli da neutralisu taj miris, da li to ima veza sa skalarom koji sam naknadno ubacio, sem ribica da li u akvarijum ide puž ili nešto sl. tome i da li imate te životinjice. Nadam se da žete brzo odgovoriti, jer zaista ne znam sta da radim. Pozdrav. Nenad

O: Jak miris verovatno potiče od amonijaka koji nastaje kao nusproizvod razgradnje organske materije. Vrlo često je povezan sa količinom riba u akvarijumu i količinom hrane. Kako se radi o malom akvarijumu u kojem se nalaze tri ribe od kojih jedna (skalar) nikako ne može preživeti duže vremena u takvim uslovima budući da je ona tropska riba pa tako za dug život treba konstantnu temperaturu vode od oko 26 stepeni.

Kapacitet vašeg akvarijuma je dovoljan za dve ribe. Vodu je potrebno zameniti svakih dva - tri dana i to sa unapred pripremljenom vodom. Dakle dan ranije pripremite dovoljnu količinu vode za izmenu i tretirajte je sa Start plusom. Činiju s vodom za izmenu ostavite pored akvarijuma kako da bi se temperatura vode u akvarijumu izjednačila sa vodom za izmenu.

Koristite vrlo male količine hrane. To bukvalno znači 5 - 6 listića po ribi dnevno.

Ako budete poštovali gore navedenu proceduru ubuduće ne bi smeo da se javlja neprijatan miris.

OZNAKE:

Afrički tvor - polni ciklus, sterilizacija i higijena

Sledeći članak