Odgovara:
Bojana Vučetić Čovilo, dr. vet. med.,
Pet centar, Bulevar M. Milankovića 1v, Beograd

P: Pre mesec dana smo kupili štene boksera, ženku staru četiri meseca. Juče sam primetila vaginalni iscedak žuto-zelene boje, koji je stalno prisutan i nakon brisanja. Ona se stalno čisti na tom mestu. Danas se upiškila u stanu pa sam primetila da joj je mokraća jako neprijatnog mirisa, da sam ja jedva nakon brisanja neutralisala smrad. Pozdrav, Emilija
O: Bakterijske infekcije donjeg mokraćnog sistema i mokraćne cevi vrlo su učestale. Više od 85% infekcija mokraćnog sistema uzrokovano je bakterijama iz vlastitih creva ili rodnice iste jedinke. Obično se, međutim, te bakterije ispiru za vreme pražnjenja mokraćnog mehura, ukoliko se pije dovoljno tečnosti. Bakterijske infekcije su česte i kod malih štenaca slabijeg imuniteta.

Upala mokraćne cevi popraćena je žarenjem i pečenjem nakon mokrenja, postojanje čestog nagona na mokrenje s ponekad oskudnom količinom urina. Može se pojaviti iscedak iz mokraćne cevi na polnim organima, koji može biti sluzav ili gnojan što zavisi od uzročniku upale.

Pomoću urina se organizam oslobađa otrova i štetnih materija uz istovremeno rešavanje suvišne tečnosti. Materije koje su unešene u organizam i ne uspeju da se upiju – izlučuju se, čvrst otpad putem creva, a tečnosti preko bubrega.

Boja i stanje urina su pokazatelji u kakvom je stanju organizam. Normalna mokraća psa je žućkaste boje, miris varira, ako pas nije kastriran ima intenzivniji miris. Promene boje ili pojava intenzivnog mirisa mogu biti pokazatelji različitih bolesti.

Preporučujem Vam da posetite veterinara koji će uraditi klinički pregled abdomena, vagine, urinokulturu, a zatim bilo bi dobro uraditi i laboratorijske nalaze krvi i urina kao i briseve uretre na bakterije, urinokulturu i po potrebi ultrazvučni pregled abdomena.

Potrebno je štene hraniti kvalitetnom hranom primerenom njegovoj starosti i veličinu rase. Veterinari u Pet centar prodavnicama rado će Vas posavetovati o pravilnom hranjenju štenaca i pomoći Vam pri odabiru hrane.

OZNAKE:

psi

Afrički tvor - polni ciklus, sterilizacija i higijena

Sledeći članak