Milan Milanovic v3

Odgovara:
Milan Milanović, dr. vet. med.,
Pet centar, Sentandrejski put 11, Novi Sad

P: Htela bih da pitam zašto guskice koje imam svake godine u letnjem periodu postanu nestabilne u nogama i ne mogu da hodaju? Nekima i glava pada i ne prihvataju vodu ni hranu. To se tako ponavlja svake godine, a uvek im je obezbeđena hrana, sveža voda i sklonište od sunca? Hvala unapred,Milica


O:  Kod gusaka kao i kod drugih ptica pojava bolesti može da se javi usled neadekvatnih uslova držanja, smeštaja, ishrane, usled prisustva bakterijskih, virusnih, gljivičnih i parazitarnih infekcija ili njihovom međusobnom kombinacijom.


U zavisnosti od toga koji je sistem organa zahvaćen doći će do pojave određenih kliničkih simptoma bolesti. Kod gusaka kao i kod drugih ptica postoje neke bolesti koje se češće javljaju ili su karakteristične za tu vrstu ptica.

Većina ptica je tokom života pretežno dobrog zdravlja ali ukoliko dođe do njegovog narušavanja i pojave vidljivih simptoma često može biti već kasno jer ptice skrivaju znakove bolesti kako grabljivcima ne bi odale utisak da su lak plen.

Neki opšti simptomi bolesti podrazumevaju sćućuren stav, glava pokunjena ispod krila, gubljenje ravnoteže, čvorići ili oticanje nekog dela tela, kljucanje perja ili tela, drhtanje, hodanje u krug, neobičan smrad izmeta, spuštanje ili podizanje krila, promenja boje, volumena, učestalosti i količine izmeta, sekrecija iz očiju i/ili nosa, nakostrešeno ili spljošteno perje, otežano disanje, disanje sa otvorenim kljunom, škripanje, sekrecija ili kraste oko nozdrva, šuštanje, povećan ili smanjen apetit, povećana ili smanjena potreba za vodom.


Kod dvorišnih ptica u letnjem periodu češće dolazi do pojave bolesti usled visokih temperatura koje dovode do stresa kod ptica i istovremeno pogoduju razvoju patogenih mikroorganizama. Zbog toga se savetuje podizanje opšte otpornosti ptica primenom vitaminsko - mineralnih dodataka u vodi ili hrani, a u slučaju pojave bolesti i primenu nekih antibiotika ili drugih hemioterapeutika (enrocin, sulfamidin i drugi.). Takođe možete izvršiti i dezinfekciju objekta kao i posuda za hranu i vodu.


U svakom slučaju Vam savetujem da se pre primene bilo kog sredstva posevetujete sa veterinarom koji će pregledati ptice i po potrebi sprovesti adekvatnu terapiju.

OZNAKE: