Odgovara:
Aleksandra Todosijević, dr. vet. med.,
Pet centar, Bulevar M. Milankovića 1v, Beograd

P: Već dugo, oko 7 godina, gajim šarane, ali u akvarijumu. Za ovih sedam godina samo jednom sam imao priliku da vidim kako se mreste. Tada sam uspeo da sačuvam jajašca koja su postala i punoglavci, ali sam ja u jednom momentu preterao sa hranom i svi su uginuli. Bilo ih je oko 500. Sećam se da sam pravio neku spec. hranu sa nekim larvama ili tako nešto, ali se ne sećam kako ide recept i šta još može da se daje (čini mi se žumance). U stvari, jutros sam takođe video kako jedna stara riba juri drugu (koju sam kasnije kupio) po celom akvarijumu kao da hoće da je izbaci. U tom akvarijumu ima ukupno 3 šarana (za 2 sumnjam da su ženke / jedna je bela, druga zlatna), od kojih je jedan muški i algar.

Dok sam pratio njihovu jurnjavu video sam po koje jajašce (oko 10 - ak). Kako da znam koja od ženki izbacuje jajašca, jer je igra nakon nekog vremena prestala? Ja sam otišao u Pet Centar i kupio jedan manji akvarijum u koji sam stavio mrežicu i prebacio mužjaka. Šta dalje? Nadam se skorom odgovoru, a nadam se da će i drugima biti korisno. Sve najbolje!
Srdjan Glišič

O: Razlikovati pol kod šarana je gotovo nemoguće dok god mužjak polno ne sazri. Kada mužjak polno sazri, na škržnim poklopcima (operkulumu) se pojave sitne bele tačkice koje izgledom podsećaju na pšenićni griz. Kako je polni dimorfizam slabo izražen, po obliku ih mogu razlikovati samo jako iskusni akvaristi. Mužjaci su nešto masivniji, imaju (izuzetno blago) iskrivljenu krivulju leđa, bogatije leđne peraje i rep, dok su ženke nežnije, ali trbušastije.

Uzgoj / mrest šarana relativno je jednostavan, ako imate uslove za to.

Par riba (matice) od koje želite pariti potrebno je jako pažljivo odabrati. Takve ribe moraju biti zdrave i živahne. Mesec i po do dva meseca pre mogućeg mresta (najčešće od februara do maja) dobro ih je izdvojiti u zaseban akvarijum, iako nije nužno ako imate idealne uslove u “glavnom” akvarijumu, te im postepeno davati nekoliko doza antibakterijskog leka i paziti da za to vreme imaju idealne uslove. Tada bi bilo dobro polako sniziti temperaturu do 18 stepeni i ribice relativno malo hraniti.

U međuvremenu, potrebno je pripremiti mresni akvarijum, idealne veličine od 80 l do 120 l. Priprema je jednostavna – akvarijum je potrebno dezinfikovati, a nakon toga dobro isprati. Voda se priprema (ciklira) na uobičajeni način. Na dno je potrebno postaviti gnezdo. Gnezdo može biti mahovina, plastična mrežica za pranje posuđa ili nešto slično. Temperatura vode u mresnom akvarijumu treba biti jednaka onoj u akvarijumu u kojem borave matice.

Kad mužjak počne juriti ženku po akvarijumu, potrebno ih je premestiti u mresni akvarijum (najbolje pred veče), polako podići temperaturu do 22 stepena te pažljivo pratiti šta se zbiva. Ženka će, u pravilu ujutro, ispustiti jajašca na mrežicu, a mužjak će ih žurno oploditi. Jajašca će propasti na dno pa ih roditelji neće moći pojesti. Drugi dan primetićete da su neka jaja dobila ovojnicu / opnu, poput dlačica – to su neoplođena jajašca koja bi najbolje bilo izdvojiti. Oplođena jajašca imaju glatku ovojnicu / opnu, a nakon dva dana na njima se primećuju dva malena oka i zakrivljena crna crta koja je u stvari, telešce. Ispuštanje i oplodnja jajašaca traje, u pravilu, jedan do dva dana. Nakon toga, roditelje je potrebno vratiti u njihov akvarijum, a mlađ će se u roku od 3 do 5 dana izleći.

Prva dva dana mlađ nije potrebno hraniti, nakon toga možete im postepeno davati posebnu hranu za mlade ribice, sitnu artemiju ili jako usitnjenu hranu za zlatne ribice, a posebno je potrebno paziti na čistoću vode. Dok su mladi još mali, poželjno je u vrlo blagom mlazu dodavati vazduh u vodu. Dva dana nakon izleganja mladih, mrežicu treba pažljivo i nežno izvaditi iz akvarijuma. Celo je vreme potrebno pratiti zdravstveno stanje ribica te izdvojiti one deformisane ili bolesne.

Mrest se može dogoditi i spontano u akvarijumu, medjutim tada postoji velika mogućnost da odrasle ribe pojedu jajašca ili mlađ. Zato je dobro, ukoliko to primetite, odmah izdvojiti jajašca (biljku ili kamen na kojemu su zalepljena) u drugi, dobro zračeni akvarijum sa čistom vodom.