Odgovara:
Aleksandra Todosijević, dr. vet. med.,
Pet centar, Bulevar M. Milankovića 1v, Beograd

P: Da li možete da mi objasnite kako se mreste molly ribe?
Unapred hvala! Dragana

O: Kao i kod većine živorotki, ženke molija su veće od mužjaka. U akvarijumskim uslovima narastu 8 do 9 cm, dok mužjaci ne prelaze dužinu od 5 cm. Mužjaci se udvaraju ženkama treperenjem, a samo parenje je brzo i kratko. Podrepna peraja kod mužjaka su promenjena u polni organ (gonopodij) kojim on oplođuje ženku. Ženke oplođenu ikru nose u sebi mesec dana, a noseća ženka može se prepoznati po širokom trbuhu (kod svetlijih riba primeti se i tamniji stomak).

Parenje se odvija spontano (u dobrim uslovima). Mladunci mollija rađaju se u obliku jako male loptice, koja pada na dno i tu se rasklupčava, a zatim brzo juri prema površini kako bi svoj riblji mehur napunili vazduhom. Molliji spadaju u najplodnije živorotke, a zahvaljujući veličini odrasle ženke, mogu dati i do 120 mladih u jednom porođaju.

Kao i sve živorotke, skloni su kanibalizmu, pa je vrlo verovatno da će većina mladunaca biti pojedena od strane majke po samom rođenju.  Iz tog je razlog preporučljivo ženku staviti u gusto zasađen akvarijum, kako bi mladunci imali priliku sakriti se. Plastične mrestilice koje se prodaju često mogu biti neefikasne, a zbog nedostatka prostora ženka često pretrpi šok i ugine, a dešava se i da rodi mrtve mladunce. Opisano se događa u manjem broju slučajeva i isključivo kod vrlo osetljivih ženki. Ciklus rađanja živih mladih kod jednom oplođene ženke kreće se od 4 do 5 porođaja godišnje.

Kada primetite gore navedene promene kod ženke, možete je odvojiti u mresni akvarijum u kojem moraju biti potpuno isti uslovi kao i glavnom akvarijumu. Nakon što izbaci mlađ možete je vratiti u glavni akvarijum, a mladunce ostaviti u mresnom dok ne porastu dovoljno da ih možete prebaciti u glavni akvarijum bez straha da će biti pojedeni.