mirjana

Odgovara:
Mirjana Pejčić, dr. vet. med.,
Pet centar, Bulevar M. Milankovića 1v, Beograd

P: Imam mešanca, ženku staru 9 godina kod koje je najverovatnije dijagnoza Miastenia Grave. Molila bih vas za neke podatke o bolesti, posebno kako se leči. Jako bih vam bila zahvalna, puno pozdrava.
Ivanka

O: Miasthenia gravis je oboljenje koje se javlja kod pasa, a izuzetno retko kod mačaka. MG kod pasa može biti urođena (kongenitalna), ali obično se javlja kod odraslih pasa (stečena). Najčesće se javlja kod retrivera i nemačkih ovčara. Postoje dva oblika: kongentalna i stečena MG.

Kongenitalna MG:
- autozomalno recesivno oboljenje.
- abnormalno smanjen broj Ach receptora na postsinaptičkoj membrani skeletnih mišića, što za posledicu ima misićnu slabost, indukovanu fizičkim opterećenjem.

- klinički se javlja u starosti od 3 - 9 nedelja.
- klinički simptomi se ponavljaju i postaju progresivni (nemogućnost hodanja, pojačana salivacija, regurgitacija, promuklo lajanje).
- javlja se i kod mačaka ali retko.

Stečena MG:
- autoimuno oboljenje kod kojeg su stvorena antitela (u većini slučajeva IgG) protiv nikotinskih Ach (acetilholin) receptora na postsinaptičkim membranama sarkoleme mišića.
- antitela se vezuju za receptore i na taj nacin smanjuju osetljivost postsinapticke membrane na acetilholin.
- klinicki simptomi kao kod urodenog oboljenja.

 

Psi koji pate od ovog oboljenja, tipično pokazuju simptome  podrhtavanja, slabosti, nemoći, naročito nakon setnje. Simptomi se obično povlače nakon odmora. Misići na glavi i vratu takođe mogu biti zahvaćeni, što za posledicu može imati opuštenost mišica lica, pa čak i otežano gutanje. Neki psi ispljunu hranu (regurgitacija), a mogu i da je  aspiriraju  u dušnik, što za posledicu može imati i pneumoniju. Dijagnoza se postavlja na osnovu znaka oboljenja (klinička slika), istorije bolesti (anamneza) i različitim kliničkim testovima (za stečenu MG - cirkulišuća antitela na Ach receptore (90 % slučajeva)). Dijagnoza kongenitalne (urođene) miastenije, potvrduje se biopsijom mišića- smanjen broj Ach receptora na misićnoj biopsiji (inter kostalni mišići). Ukoliko je u pitanju stečena mijastenija, prognoza je dobra uz adekvatnu terapiju i tretman. Psi kod kojih se razvije pneumonija, ne prođu baš tako dobro. Zbog toga je neophodno smanjiti mogućnost njenog nastanka. To se može postići hranjenjem psa iz posuda na stalku (podignute) i obezbediti da pas nastavi da stoji 10 min. nakon obroka. Terapija je antiholinesteraza (prostigmin) i u nekim slučajevima je neophodna i aplikacija kortikosteroida, pri čemu je veoma važno znati da nema nekih drugih oboljenja ili aspiracione pneumonije.

 

Svakako Vas savetujem da se obratite veterinaru koji je dijagnostikovao oboljenje kod Vašeg psa i koji je najbolje upoznat sa tokom oboljenja i koji će na osnovu rezultata pregleda odrediti adekvatnu terapiju i dati Vam više informacija o prognozi. Fistula je nefiziološka konekcija između organa, krvnih ili limfnih sudova, koja može komunicirati i sa spoljašnjom sredinom. Gnojni procesi u organizmu mogu putem fistule ostvariti kontakt sa spoljašnjom sredinom ili drugim organom. Ukoliko veterinar sumnja na fistulu, kako bi utvrdio njeno poreklo može uraditi fistulogram. U sam kanal fistule se aplikuje kontrast, a životinja se dalje snima rentgenski u više projekcija. Terapija fistule zavisi od njene lokalizacije i porekla. Terapija se svodi na aplikaciju antibiotika i na hiruško zbrinjavanje ukoliko je potrebno.

 

Moguće je da tumor fistulira i na taj način ostvari kontakt sa spoljašnjom sredinom. S'obzirom da je mačak pod nadzorom veterinara i još uvek pod terapijom, a ima povećane parametre krvi koji ukazuju na poremećaj rada bubrega, neophodno je da ga redovno vodite na kontrole i uradite dodatne specijalističke analize (rentgen i ultrazvuk bubrega), kao i kontrolne provere krvne slike i biohemijskih parametara.

 

Krvnu sliku možete popraviti ishranom i dodavanjem vitaminsko  - mineralnih preparata. U ponudi Pet Centra postoje preparati Anima Strath (dodatak ishrani proizveden od prirodnih sastojaka) i Pet Phos Senior feline.

Ishrana Vaše mace zavisi od fukcionalnog stanja bubrega. Ukoliko veterinar preporuči možete koristiti medicinsku hranu Renal Royal Canin ili Hill's k/d.

OZNAKE:

psi

Afrički tvor - polni ciklus, sterilizacija i higijena

Sledeći članak