Aleksandra Todosijevic, DVM


Odgovara:
Aleksandra Todosijević, dr. vet. med.
Pet centar, Autoput za Novi Sad 124 (Zemun Park), Zemun

P: Imamo malog njemačkog špica 8 godina je star. Brinemo se za njega jer nam djeluje veoma tužno, neigra se više nikako i svega se boji i onda se skuplja i vriši. Živimo u inostransvu i bili smo kod veterinara više puta. Budući da često ima i probleme sa stolicom - proliv ili mekana stolica, dobivao je buskopan, inekciju i antibiotike, ali mu to ništa ne pomože. Mi mislimo da ima depresiju i veliki strah. Sve to je počelo kad su se rodila djeca. Molimo Vas za savjet šta bi mogli da uradimo jer nam je jako teško gledati ga tako tužnog. Unaprijed se zahvaljujemo, Familia Tomić
O: Psi su društvena bića, a ljude prihvataju kao sopstveni čopor. U takvoj grupi postoji čitav niz pravila ponašanja, a svaka jedinka ima određenu poziciju. Na vrhu hijerarhijske lestvice dominira tzv. alfa jedinka i ona je vođa čopora. Pozicije svakog od članova grupe podložne su promenama.

Psi komuniciraju na različite načine: stavom tela i ponašanjem, oglašavanjem, kao i mirisnim oznakama. U fecesu i izmetu pasa nalaze se materije specifičnog mirisa (feromoni). Oni prenose podatke o pojedinoj životinji, kao što su npr. polni status ženke ili autoritet mužjaka. Polno zreli mužjaci nastoje da ostave što više ovakvih poruka, i da vlastitim urinom prekriju oznaku prethodnog posetioca.

Ako ste u mogućnosti, posvetite mu više vremena i povedite ga s decom u šetnju, odnosno uključite ga u zajedničke aktivnosti. Većina pasa s vremenom počinju da se zaštitnički ponašaju prema maloj deci pa verujem da će i Vaša zajednica na kraju skladno funkcionisati.

Bitno je da, uprkos većini vremena koje ćete posvetiti deci (što je sasvim normalno), uvek pronađite barem malo i za svog kućnog ljubimca - šetnje, igranje, češljanje i sl. Promena rutine može da izazove stres i pad raspoloženja kod ljubimca. Pokušajte da provedete porodično u igri sa psom i primetite da li je raspoloženje psa primetno promenjeno. Ukoliko nije možda bi bilo dobro odvesti ga kod veterinara, kako biste proverili da nije u pitanju početak nekog oboljenja.

OZNAKE: