ana_jovanovic2a

Odgovara:
Ana Jovanović, dr. vet. med.,
Pet centar, Bulevar M. Milankovića 1v, Beograd

P: Poštovani, interesuje me da li kod vas mogu da kupim lemura? Ako postoji ta mogućnost,  možete li mi reći nešto o uslovima održavanja te egzotične životinje? Unapred zahvalna. Milena

O: Lemuri (Lemuridae) su porodica iz reda primata. Svrstavaju se u podred Strepsirrhini koji je ranije nazivan "polumajmunima" što se više ne koristi, odnosno naziv se smatra zastarelim. Porodica Lemuridae obuhvata 13 vrsta razvrstanih u pet rodova. U ovu porodicu su se ranije svrstavali i patuljasti lemuri (Cheirogaleidae) i lepilemuri (Lepilemuridae) koji se danas razvrstavaju u zasebne porodice. Lemur catta je najpoznatiji rod i vrsta ove porodice, dok je rod Pachylemur izumro pre oko 1000 godina. Osim navedenih, tu su još i rod Eulemur koji obuhvata 5 vrsta, rod Varecia sa dve vrste, Hapalemur sa četiri vrste te Prolemur simus koji je jedan od najugroženijih primata na Madagaskaru. Lemuri žive na Madagaskaru i susednim Komorskim ostrvima. To su vitke životinjice sa dugim, gusto dlakavim repovima. Krzno im je mekano, svetlo obojeno i ponekad prošarano kontrastnim mrljama crne, bele, smeđe ili sive boje.

Lemuri su veliki poput veverica ili mačke. Telo im je dužine 26 do 45 cm, a rep 28 do 60 cm. Mogu biti težine od 0,7 do 5 kilograma. Ženke i mužjaci su podjednake veličine. Prednji ekstremiteti su im kraći od zadnjih. Oči su im velike i okrenute prema napred, a na mrežnjači imaju sloj koji reflektuje svetlo što im poboljšava vid (slično kao kod mačaka). Lemuri su većinom noćne životinje koje uglavnom žive na stablima i lako skaču sa krošnje na krošnju. Pored lemura koji žive samo na drveću, postoje i vrste koje često silaze na tlo. Što se tiče njihove dnevne aktivnosti, postoje razdoblja mirovanja i glavne aktivnosti tokom dana, međutim aktivni su i danju i noću. Lemuri uglavnom žive u manjim do srednje velikim grupama do 18 ili do 20 jedinki, ali ima i onih koji su "samotnjaci". Imaju dobro razvijeno čulo mirisa i binokularan vid. Za obeležavanje teritorije lemuri koriste npr. urin i / ili analnu žlezdu. Formula zubala im je: 2 / 2, 1 / 1, 3 / 3 = 36. Pretežno su biljojedi pa se hrane cvetovima, voćem, lišćem... Omiljeno jelo im je semenje tamarinde, a ponekad pojedu i nekog insekta ili ptičje jaje. Nakon skotnosti između 90 i 150 dana, što zavisi od vrste,  između avgusta i septembra, rađaju jedno ili dva mladunca. Nakon pet meseci mladi prestaju da sisaju, a nakon dve do tri godine u potpunosti polno sazru. Životni vek im je oko 20 godina.

Uzimajući u obzir da ne postoje zvanične odgajivačnice (lemuri su divlje životinje) i praktično je nemoguće osigurati posebne uslove držanja, nismo u mogućnosti imati ove životinjice u prodaji. Takođe, za držanje ovih životinja su potrebne posebne dozvole zvaničnih institucija.

OZNAKE: