Odgovara:
Ana Jovanović, dr. vet. med.,
Pet centar, Bulevar M. Milankovića 1v, Beograd

 

P: Da li možete da mi kažete nešto više o labradorima?
Ena

O: Labrador ili kralj svih retrivera je rasa koja potiče iz Engleske, a prema nekim podacima i iz regije St. John's u Newfoundland u Kanadi. Nastala je u 19. veku. Onde su ga nazivali malim vodenim psom, kako bi ga razlikovali od većeg newfounlandera. Jedna legenda govori da je labrador retriver rođen iz ljubavi izmedu vidre i psa St. Johna, a u prilog ove teorije se navodi osnovna karakteristika ove rase - vidrin rep.

Jedna je od najpopularnijih rasa u Velikoj britaniji, a u SAD - u i Francuskoj je rasa broj 1. Koristi se kao lovački pas, službeni pas - u policiji za pronalaženje droge, kao pas vodič slepih, i naravno kao kućni ljubimac.

Visina mužjaka u grebenu je 56 - 57 centimetara sa odstupanjima do 61 centimetar, a visina ženki je 54 - 55 centimetara. Telesna masa je između 26 - 36 kilograma. Dlaka je kratka i debela s vodootpornom poddlakom, jednobojno crna, čokoladno smeđa ili svetložuta. Dlaka nije zahtevna, potrebno je četkanje jedanput nedeljno, a za vreme linjanja nešto češće. Glava je široka, sa snažnom vilicom, oči srednje veličine, smeđe ili boje lešnika. Uši su nisko postavljene, padaju prema glavi. Ovaj pas je skladnih proporcija, snažne građe, sa snažnim, dubokim prsnim košem.

Labradori su poslušni, inteligentni, društveni i privrženi psi. Vole vodu, dobri su plivači i lovci tragači. Labradori se u pravilu dobro slažu sa drugim psima i kućnim životinjama. U prisutnosti dece su izuzetno strpljivi i umiljati. Pravi su prijatelji čoveka - zbog toga nisu baš pogodni psi čuvari. Ubrajaju se među najomiljenije porodične pse. Izuzetno je inteligentan i lako prihvata obuku za različite vrste zadataka. Ne podnosi grubost. Labrador se pokazao kao izvanredan terapeut koji vraća bolesniku volju za život, pri čemu pas uspostavlja specifičan svrsishodan kontakt s obolelima, decom obolelom od dečije paralize, u rehabilitacionim ustanovama, sanatorijumima, staračkim domovima pa čak i u dijagnostičke svrhe kod pogoršanja odredenih stanja bolesti, pomoći hendikepiranim osobama, u socijalizaciji.

Neki labradori nasleđuju sklonost zdrastvenim problemima kao što su displazija kukova, displazija lakta, artroza, osteohondroza, spondiloza, atrofija retine (mrežnjače). Jedini način da se displazija suzbije je otklanjanje i eliminacija iz reprodukcije jedinki koje imaju displaziju kukova. Svakako je potreban i oftalmološki pregled očnog fundusa, zbog atrofije retine (mrežnjače), koja na sreću nije tako često oboljenje kod labradora.

Vrlo je bitna adekvatna ishrana, kako bi se pas pravilno razvijao i prevenirale ili svele na minimum moguće zdrastvene poteškoće. Stoga Vam savetujem jednu od premium ili superpremium hrana, a to su Brit Care, Alleva, Hill's, Eukanuba, Royal Canin (imaju specijalnu hranu za ovu rasu) i Pro Plan. Ove hrane podmiruju sve nutritivne potrebe pasa u rastu i razvoju.

Za sve dodatne informacije možete se obratiti veterinarima u Pet Centru.
 

OZNAKE:

psi

Afrički tvor - polni ciklus, sterilizacija i higijena

Sledeći članak