Marija Tetkic v3

Odgovara:
Marija Tetkić, dr. vet. med.,
Pet centar, Sentandrejski put 11, Novi Sad

P: Moj problem je taj što kuja reži na štene čim joj dođe blizu njuške. Kada sam stavio štence prvi put da šišaju, nakon malo vremena kuja je zarežala i krenula glavom na štene. Drugi put smo joj stavili korpu na njušku i stavili kučiće da sisaju i ona nije režala. Tako isto i za treći put. E sad, ja sam prineo jedno štene njoj i ona ga je njuškala malo i odjednom je zarežala, ali čini mi se da nije htela da ga ugrize. Interesuje me da li je to dobro ili ne, kako to da sprečim, da li je to normalno i šta je uzrok tome? Hvala unapred i pozdrav, Radenko


O: Kuje su vrlo brižne majke koje osim puno strpljenja i pažnje koje posvećuju mladuncima s vremenom postaju i pravi "roditelji". Iako se štenci rađaju s instinktom pripadnosti čoporu, ponašanje će naučiti od majke gledajući je, oponašajući je i pokoravajući joj se. To znači npr. da će kuja svoje stasale mladunce koji postanu previše razigrani ukoriti režanjem ili čak kontrolisanim ujedom. U svim svojim postupcima kuje nikad ne preteraju pa im u tim situacijama štence možete prepustiti s poverenjem.

Drugi razlog ovakvog ponašanja može biti infestacija legla buvama ili otpor majke koja štencima ne dopušta dojenje jer su im zubići izrasli i grizu je. S tim u vezi bilo bi najbolje omogućiti detaljan veterinarski pregled kako majke tako i celog legla.

U starosti od mesec dana štence možete dohranjivati mekom hranom u konzervi ili kašicama za štence. Može im se ponuditi i dehidrirana hrana za štence.

Neprimereno ili neprihvatljivo ponašanje koje upućuje na agresiju koja bi mogla ugroziti štence očekuje se kod nezrelih, prerano parenih kuja koje su emocionalno nepripremljene za ovakva stanja. Međutim, i kod njih su nakon mesec dana svi postupci ipak u okvirima očekivanih. U svakom slučaju ukoliko procenite da je ova aktivnost kuje izvan prihvatljivog izvedite je u šetnju, odvratite joj pažnju od štenaca kako bi joj dali vremena da se smiri i opusti.

OZNAKE:

psi

Afrički tvor - polni ciklus, sterilizacija i higijena

Sledeći članak