Marija Tetkic v3

Odgovara:
Marija Tetkić, dr. vet. med.,
Pet centar, Sentandrejski put 11, Novi Sad

P: Ranije sam vam slala razna pitanja i uvek ste mi rešili svaki problem i davali ste mi odlične savete. Sada imam jedan veliki problem, pa vas molim za pomoć. Imam tigricu skoro vec 5 godina, i ona obožava vodu, voli da se kupa i ponekad joj posudu za vodu stavim na neko malo više mesto u kavezu, ona odmah dotrčava i stavlja krila, kandže, kljun, glavu u vodu. Ali ne prođe ni 3 sekunde, a ona se tako naduje da izgleda kao da će pući, ne može da diše, glavu okreće na sve strane, jednostavno ne znam kako to da opišem, isto se dešava i leti kada joj stavim kadicu u kavez. Molim vas da mi pomognete, hvala u napred!!! Žika

О: Pravilo je da većina ptica voli da se kupa. Voda u kadici mora da bude sobne temperature (u letnjim mesecima) ili mlaka (zimi, da se ptica ne bi prehladila). Ukoliko želite da joj omogućite kupanje (nekoliko puta nedeljno, ali zimi ne mnogo često), možete da umesto kadice koristite za tu namenu i običan tanjirić ili neku posudu.

Normalno ponašanje ptičice nakon kupanja jeste da se pokušava da strese vodu sa sebe i što pre da se osuši. Zbog toga se ptičice nakostreše.


Takođe, ako je voda hladna ili je spoljna temperatura niska ptičica će se nakostrešiti zbog hladnoće i to će duže trajati i biće intenzivnije.

Iz Vašeg pitanja ne mogu tačno da zaključim o čemu se radi. S obzirom da se Vaša ptičica uvek rado kupa, i nakon te opisane epizode se normalno ponaša i jede predpostavljam da se ne radi o nekom patološkom ponašanju nego pak samo o normalnom kostrešenju perja kada ptičica zaista i izgleda naduto.

Ipak Vam savetujem da povedete računa o temperatutri vode kao i sobnoj temperaturi kada se ptičica kupa. Ukoliko smatrate da ova pojava nije normalna možda bi ipak bilo bolje da snimite ceo događaj i da ptičicu odvedete kod veterinara kako bi je on pregledao.

OZNAKE: