Milan Milanovic v3

Odgovara:
Milan Milanović, dr. vet. med.,
Pet centar, Sentandrejski put 11, Novi Sad

P: Treba mi pomoć oko moje kornjače. Ne znam da li je mrtva? Ni na šta ne reaguje do pre 2 sata je bila u redu. Hvala puno i pozdrav Dalila

O: Za život kornjača se moraju obezbediti neki osnovni uslovi odnosno vodeni prostor, u kojem obavljaju sve životne funkcije, i suvi deo koji je važan za sunčanje i takav način sinteze vitamina D.

Uslovi držanja kornjača imaju veliki uticaj na njihovo zdravlje i opste stanje. Ukoliko im uslovi u akvaterarijumu nisu zadovoljavajući, javi će se sklonost infekcijama, nepravilan rast i razvoj, kao i niz metaboličkih problema. Pored zapremine akvarijuma i temperatura vode bi konstantno trebala biti 25 - 26°C, pa zbog toga u akvaterarijumu treba postaviti grejač. Ukoliko kornjače borave u vodi temperature ispod 23°C, smanji će se aktivnost i izgube apetit i mogu oboleti. Takođe im treba obezbediti i lampu sa UVA i UVB zračenjem zbog kvalitetnog upijanja kalcijuma, odnosno sinteze vitamina D. Lampe je najbolje smestiti u unutrašnjost terarijuma jer ako su iznad stakla, nemaju efekta zbog redukcije svetla i upijanja stakla. Pri kupovini treba voditi računa da su to lampe za reptile jer sve lampe nisu iste, niti im odgovaraju.


Filter je potreban da bi se voda što duže održala čistom. Prljava voda može uzrokovati infekciju ili joj pogodovati, a održavanje vode čistom neophodno je u prevenciji zdravstvenih problema, ali i u lečenju i oporavku nakon bolesti.

Kornjača bi trebala imati i deo suve podloge na koju se može lako popeti, a iznad nje bi trebalo postaviti lampu za grejanje kornjača.

Ukoliko kornjačama nisu obezbeđeni osnovni uslovi za održavanje zdravlja dolazi do ispoljavanja različitih poremećaja metabolizma, razmekšavanje oklopa, infekcija oka, respiratornih infekcija i drugo.

Iznenadna uginuća kornjača nisu tako česta pojava, što ne mora da znači i da se ne dešavaju. Uglavnom im prethodi određeni period bolovanja koje vlasnik ne primeti ili zanemari i javljaju se kao iscedak iz oka, nosa, problemi u plivanju, zatvor, proliv i drugo.

Savetujem Vam da kornjaču odvedete kod veterinara koji će pregledati i utvrditi o čemu se radi.