Odgovara:
Mirjana Pejčić, dr. vet. med.,
Pet centar, Bulevar M. Milankovića 1v, Beograd

P: Imam bebe kornjače od godinu dana. Vrlo su aktivne i živahne i jedu sve, ali nikako ne vole zelenu salatu. Vrlo su ješne pa bih im uključila još neku vrstu hrane u ishranu. Pa vas pitam da li vi imate još neku hranu za kornjače, ako imate pošaljite mi vašu adresu da naručim ili kupim. Koliki akvarijum treba da bude za njih 2 i da li je bolje da napravi deo sa šljunkom ili da stavim kamen? Milica.

O: S obzirom na veličinu koju dostižu kao odrasle jedinke, potreban Vam je akvaterarijum od 150 litara za svaku kornjaču. Dok su još male, možete da ih držite u manjem akvaterarijumu, ali veoma  brzo će te morati da ga  zamenite većim.

Kornjače moraju da imaju dovoljno prostora za plivanje, da ne bi došlo do atrofije muskulature. U akvaterarijumu mora da bude smešten kopneni deo na kome će se kornjača odmarati i sunčati. Voda mora da bude grejana grejačem najmanje na temperaturu od 20°C. Temperatura je vrlo važna da bi se neometano odvijali svi metabolički i imunološki procesi u organizmu kornjača. Kod promene vode obavezno koristite odstajalu vodu, pripremljenu sa sredstvima koja vezuju hlor i teške metale. Na dno akvaterarijuma možete da  stavite kamenčiće, jer su to vrste koje vole da  kopaju i da se zakopavaju. Vodite računa da kamenčići ne budu manji od usnog aparata kornjača, da ih ne bi progutale, što bi dovelo do začepljenja creva i do  smrti. Isto tako ne bi smeli da budu ni preveliki da se kornjače pri kopanju ne bi povredile.

Pošto su kornjače poznate kao veliki zagađivači vode, preporučljivo je u terarijum staviti filter. Obavezno je osvetljenje (UV spektar), da bi se  odvijala nesmetana sinteza vitamina D3, koji je odgovoran za transport i resorpciju kalcijuma. U suprotnom dolazi do problema sa oklopom, koji postaje mek, pa ako se ne promene uslovi držanja i ne sprovede terapija, završava smrću. Ukoliko uslovi u terarijumu nisu zadovoljavajući, osim mekog oklopa javi će se i niz drugih bolesti, nepravilan rast (kornjačice ostaju male i zakržljale), itd.

Vrlo je važno  da kornjače imaju raznoliku ishranu. Hrana mora da bude sveža, sirova i ne začinjena. Kornjače uvek treba da hranite u terarijumu, u vodi, jer ne mogu da gutaju na suvom. Ostatke nepojedene hrane obavezno uklonite iz vode. Kada kornjače napune godinu dana (kao što su Vaše), hranite ih svaki drugi ili treći dan, jednom dnevno. U tom uzrastu bi bilo dobro da ih navikavate na biljnu hranu. U starijem uzrastu ih takođe hranite jedanput svakog drugog ili trećeg dana. Ishrana bi se i dalje trebalo da bazira na proteinskoj ishrani uz dodatak biljne hrane.

Uopšteno, u ishrani kornjače možete da koristite sledeće:
 
Meso: koristite samo čisto, nemasno meso kao što je piletina, govedina ili riba. Nemojte da ga dajete češće od 2 puta nedeljno. Pored navedenog, kornjaču možete da hranite i pilećom jetrom koja je bogata vitaninom D.

Voće i povrće: možete da dajete zelenu salatu, listove maslačka, peršun, zelje ali nikako nemojte da im dajete spanać zbog visokog sadržaja oksalata. Takođe treba izbegavati kelj, repu, brokule i šargarepu. Povrće mora biti uvek sveže. Što se tiče voća, kornjači možete da dajete malo jabuke, kruške, breskve, kivi pa čak i jagode, naravno sve usitnjeno na male komadiće.

Možete im ponuditi i živu hranu kao što su skakavci, muve, male kišne gliste, crvići, pužići, crvi brašnari, koji su dobar izvor energije kao i sipinu kost za ptice koja je dobar izvor kalcijuma.

Kupovna hrana: postoje brojne vrste suvih štapića i račića pripremljenih za vodene kornjače. Iako kornjače obožavaju račiće, neophodno im je davati i štapiće koje manje vole. Kornjače je potrebno hraniti raznoliko tako da je najbolje kombinovati kupovnu - gotovu hranu sa svežom hranom.

Dodaci hrani: najvažniji dodatak hrani svakako su vitamini i minerali (vitamin D za pravilnu funkciju oklopa, vitamin A - njegov nedostatak može prouzrokovati slepilo i kalcijum), a potrebno ih je dodavati 1 - 2 puta nedeljno.

Kod nas u Pet centru možete naći veliki izbor gotove hrane za kornjače, kao i vitaminske dodatke. O lokaciji naše prodavnice možete da se informišete ovde.