Odgovara:
Mirjana Pejčić, dr. vet. med.,
Pet centar, Bulevar M. Milankovića 1v, Beograd

P: Imamo crvenouhu kornjaču mužjaka oko pet godina. Vrlo je "alav" na hranu, međutim u poslednje vreme jede nešto slabije, čak ne pojede ni ono što mu damo ujutru. Ima vrlo zdrav izgled, čak je i veoma živahan iako je velik. Hranimo ga hranom za kornjače. Zašto mu se smanjio apetit? Hvala, Slavica

O: Bolesti kornjača najčešće su izazvane neadekvatnim uslovima života, pa tako i ishrane. Nedostatak apetita može biti uzrokovan sa nekoliko faktora. Nekoliko parametara bi trebalo proveriti ako je kornjača promenila svoje uobičajeno ponašanje:

Temperatura - ako je prehladno, kornjače ne mogu svariti hranu i zato prestaju jesti. Ako nemate grejač, trebalo bi ga staviti u akvaterarijum i kontrolisati temperaturu svakodnevno. Ukoliko je temperatura u akvaterarijumu (voda i vazduh) preniska, metabolizam kornjača je usporen i tada koriste minimalne količine energije. U slučaju da je temperatura vode, tj. okoline tek nešto niža, gmizavci (kornjače) postaju usporeni i prestaju jesti.

Upala pluća - kornjače su prilično podložne respiratornim infekcijama. Pogledajte da li kakvi mehurići izlaze iz nosa kada nisu u vodi. Poslušajte da li proizvode neke neuobičajene zvukove (obično se ne mogu čuti jaki zvukovi disanja u bilo koje kornjače). Ako su prisutni neuobičajeni zvukovi, to može ukazivati na upalu pluća za koju je potrebna pomoć veterinara.

Bistre oči - oči kod kornjače ne bi trebale biti ispunjene tečnošću, sluzi ili gnojem. Proverite da li koje oko teže otvara i da li su otečene. Oba pokazatelja se vezuju za infekcije očiju ili drugog organskog sistema.

Oklop - da li je mekan i vide li se neka oštećena mesta koja liče na čir ili eroziju. Bilo koji znak oštećenja na oklopu može biti znak bolesti, nekompletne ishrane ili nedostatka svetla.

Gljivice - vidljive površine bele boje i konzistencije pamuka na oklopu, ustima ili ekstremitetima. Iako ne uzrokuju znatne zdravstvene probleme, u uznapredovalim slučajevima su uzrok neaktivnosti i odbijanja hrane.

Ishrana - svakako treba obratiti pažnju da je raznolika i uravnotežena za vrstu.

Osvetljenje - trebalo bi biti kompletnog spektra jer im je neophodno za zdrav razvoj i varenje hranjivih materija.

Izmet - trebao bi biti donekle formiran. Ako je stolica tečnija ili izuzetno neugodnog mirisa, to može biti posledica parazitarne invazije ili drugih bolesti i trebalo bi posetiti veterinara.

Za početak Vam preporučujem da proverite temperaturu vode, po potrebi podignite temperaturu na 26°C. I temperatura okoline bi trebala biti oko navedene. Ako je potrebno, dodajte odgovarajuću lampu / sijalicu. Proverite da akvaterarijum nije izložen promaji ili hladnom strujanju vazduha. Takođe, ako će biti potrebno, kornjaču možete smestiti u toplu kutiju, održavati temperaturu od 26 - 29°C bez vode ispod mesta za sunčanje kroz nekoliko dana. Treba obezbediti jednosatne kupke u toploj vodi. U hranu dodajte multivitaminske dodatke ishrani, naročito bogate vitaminom C.

Ako neće biti nikakvih promena na bolje kroz 3 - 4 dana, svakako posetite veterinara koji će na osnovu pregleda utvrditi o kakvom se problemu radi te preduzeti odgovarajuću terapiju.