Marija Tetkic v3

Odgovara:
Marija Tetkić, dr. vet. med.,
Pet centar, Sentandrejski put 11, Novi Sad

P: Da li se ogrlice protiv buva smeju stavljati kujama koje doje? Hvala. Bojan


О: Kod nas na tržištu postoji veliki broj ogrlica protiv buva i krpelja, kako hemijskih tako i biljnih. Preporuka je da se za svaku ogrlicu ponaosob konsultujete da li je bezbedna za graviditet i laktaciju.

Kod nas u Pet Centru možete naći veliki broj različitih ogrlica, ali samo na Kiltix ogrlici (Bayer) nije naznačeno da ne sme da se koristi u trudnoći i laktaciji. Na zvaničnom sajtu Bayer-a piše da je bezbedna za kuje u graviditetu i laktaciji, što ipak nisu naglasili u uputstvi za korišćenje leka.

Kiltix ogrlice sadrže dve aktivne materije: flumetrin i propoksur, koje dovode do paralize i uginuća ektoparazita (krpelja i buva), a takođe sprečavaju ponovnu infestaciju pasa ovim ektoparazitima. Posle otpuštanja iz ogrlice aktivna materija se rasporedi po dlaci psa i ima produženo delovanje protiv buva i krpelja do 7 meseci. Nije vodootporna.

Moje mišljenje je da je daleko bezbednije koristiti spot on preparate koji se stavljaju direktno na kožu vrata kuje i koji se resorbuju kroz nekoliko sati. Ogrlica oko vrata kuje je uvek dostupna štencima da je glođu i grckaju, a to svakako može izazvati trovanje kod štenadi.


Od spot on preparata bezbedni su Frontline i Advantixa o kojim smo pisali u tekstovima Pravilna upotreba preparata Frontline SpotOn i Repelenti i primena preparata Advantix.

OZNAKE:

psi

Afrički tvor - polni ciklus, sterilizacija i higijena

Sledeći članak