aleksandra

Odgovara:
Aleksandra Todosijević, dr. vet. med.,
Pet centar, Bulevar M. Milankovića 1v, Beograd

P: Iskoristio bih još da Vam postavim jedno pitanje vezano za hranu. Da li je u redu da pas koji nema prevelikih aktivnosti koristi hranu Brit Care Activity. Tu hranu sam počeo da uzimam po nagovoru dresera. Da li visok procenat proteina i masti može štetiti zdravlju psa? Da li mi možete preporučiti hranu za mađarsku vizlu starosti 10 meseci. Srdačan pozdrav i unapred hvala na odgovoru .

O: Mađarska vižla je lovački, srednje veliki pas i prema rasnim standardima, visina odraslog mužjaka se kreće od 57-64 cm a ženke 53-60 cm. Težina im se kreće od 20-30 kg, odnosno za ženke 18-25 kg. Najintenzivniji rast i razvoj odvija se u periodu do 5-6 meseca starosti, nakon čega se razvoj usporava i prestaje u dobi od oko 12 meseci (rast srednje veliki pasa). Moglo bi se reći da do dobi od 5-6 meseci srednje velik pas dosegne oko 80% svojih telesnih proporcija.

Period rasta je najosetljivi period u životu psa. Dok organizam raste i razvija se, neophodno mu je putem hrane obezbediti sve materije koje su mu neophodne kako bi se pravilno razvio.

Manjak materija neophodnih za rast, kao i njihov višak, mogu biti štetni, tako da je neophodno optimalno izbalansirati obrok. Gotove dehidrirane i konzervirane hrane superpremijum kvaliteta su već pripremljene tako da samo njihovo korišćenje uz dodatak vode može biti dovoljno. To su Brit care, Hill's, Royal Canin, Purina Pro Plan, Trainer, Cibau, Belcando…

Za štence koristite hranu koja je deklarisana za taj uzrast i kategoriju psa (puppy, junior- small, medium, large breed). Ove hrane sadrže optimalan odnos hranljivih i mineralnih materija.


Nije greška ni da date hranu za aktivne pse ukoliko je u pitanju pomenuto štene starosti 10 meseci, jer je ova hrana jako slična hrani za štence osim odnosa kalcijuma i fosfora, pa neće naškoditi zdravlju šteneta.


Ukoliko imate nedoumice oko ishrane šteneta najbolje bi bilo da se posavetujete sa veterinarom, koji je upoznat sa zdravstvenim stanjem Vašeg ljubimca.

OZNAKE:

psi

Afrički tvor - polni ciklus, sterilizacija i higijena

Sledeći članak