Odgovara:
Ana Jovanović, dr. vet. med.,
Pet centar, Bulevar M. Milankovića 1v, Beograd

P: Jeste li upoznati sa "obrnutim kijanjem" i kakva su vaša razmišljanja o tome? Šta preporučujete ? Jeli to opasno? Unapred zahvalne.
Marina i Eva

O: Kontra kijanje -  Pharyngeal Gag Reflex (Reverse Sneezing) je stanje koje najčešće preplaši vlasnika kada se vlasnik prvi put susretne sa njim. Ovo stanje se najlakše može opisati kao udisanje vazduha kroz kolabiranu traheju, te ovaj zvuk podseća na hrkanje. Međutim, ovo stanje ne treba da vas plaši, jer ne narušava zdravsveno stanje.

U literaturi se kao razlog ovoj pojavi navodi spazam nepca koji nastaje kao posledica iritacije mekog nepca i grla vežbom na hladnom ili na toplom vazduhu, zatezanjem ogrlice ili povoca, stranim telima, parfemima, virusima, raznim hemikalijama itd.

Terapija ne postoji, ali je preporučljivo da pronađete uzrok koji dovodi do ove pojave i da pokušate da sperčite nastanak novog napada. U toku napada psu možete pomoći na taj način što ćete mu blago izmasirati grlo, kako bi opustili mišiće, a samim tim otklonili spazam.

Ukoliko napadi budu učestali neophodno je da odvedete psa kod veterinara kako bi ga pregledao i otklonio sumnju da su napadi izazvani hroničnom upalom nosne sluznice, polipima, alergijama itd, pa se lečenjem primarnog procesa sprečava pojava napada.

OZNAKE:

psi

Afrički tvor - polni ciklus, sterilizacija i higijena

Sledeći članak