ana_jovanovic2a


Odgovara:
Ana Jovanović, dr. vet. med.,
Pet centar, Bulevar M. Milankovića 1v, Beograd

 

P: Naša kozica stalno češe kljun i počeo je da zatvara jedno oko. Drugo mu je širom otvoreno, a ovo levo drži zatvoreno. Možet mi reći zašto se to dešava? Pozdrav, Ksenija

O: Zatvoreno oko kod ptice može ukazivati na konjunktivitis.


Konjunktivitis može biti različite etiologije, a najčešće su uzročnici virusi, bakterije, gljivice i paraziti, a može se javiti i kao posledica alergijskih reakcija, toksično - hemijskih delovanja i kao prateći simptom mnogih oboljenja.


Iritacijski elementi mogu biti egzogeni i endogeni. Prema dužini trajanja postoji akutni, subakutni i hronični konjunktivitis, a s obzirom na boju i konzinstenciju iscetka radi se o seroznom, mukoznom, purulentnom, hemoragičnom, folikularnom, membranoznom ili pseudomembranoznom konjunktivitisu.

Konjunktivitis se često javlja u sklopu prehlade. U tom slučaju su zahvaćena oba ili jedno oko. Kapci mogu biti natečeni i iz oka se može primetiti iscedak različitog izgleda. Vrlo često ptica učestalo kija i trlja kljun i nozdrve o prečku. Na taj način ona oslobađa disajne puteve i omogućava neometano disanje.

Simptomi prehlade u širem smislu obuhvataju: nakostrešeno perje, ubrzano disanje, preterano spavanje, prestanak pevanja, klimanje repa, odsustvo apetita.

Uzroci prehlade mogu biti: promaja, hladna voda, škodljivi gasovi, parazitske bolesti, hipovitaminoza, temperaturne razlike, virusne i bakterijske infekcije itd.


U Vašem slučaju, savetovala bih Vam da pticu odvedete kod veterinara na pregled, a u međuvremenu je smestite na toplo mesto i svakodnevno dodajete vitaminsko-aminokiselinske preparate.


Ukoliko je ptica pitoma, pokušajte fiziološkim rastvorom nanesenim na vaticu, da joj nežno obrišete kapke, kako biste ih oslobodili iscetka kako bi ptica mogla da otvori oko.

 

OZNAKE: