aleksandra

Odgovara:
Aleksandra Todosijević, dr. vet. med.,
Pet centar, Bulevar M. Milankovića 1v, Beograd

P: Mom psu, engleskom koker španijelu, dijagnostikovan je ušni šugarac. Kako je pas već zaštićen Kiltix ogrlicom koju nosi, zanima me da li sme da se uporedo s njom koristi i Bayer Advocado protiv ušnog sugarca. Ili ta dva ne smeju da se kombinuju? Hvala puno, Tijana

O: Pomenuta kombinacija Kiltix - Advocate je dozvoljena i indikovana kod šugarca.


Otodectes šugarci nisu specifični za vrstu pa su podjednako zastupljeni i kod pasa i mačaka. Odrasli šugarci Otodectes-a su bele boje i veći od šugarca kože. Životni ciklus Otodectes-a traje tri nedelje.


Odrasli paraziti polažu jaja koja se lepe za podlogu na kojoj su položena. Posle četiri dana inkubacije iz jaja se izležu larve. Iz larvi se razvijaju nimfe. Nimfe se kroz nekoliko razvojnih faza pretvaraju u odrasle parazite. Prosečan životni vek odraslog parazita je oko dva meseca.

Otodectes-i se hrane tkivnim tečnostima i ostacima epitela. Kako se paraziti hrane u ušnom kanalu, tako epitel spoljašnjeg ušnog kanala postaje iritiran i ušni kanal stvara pojačane količine ušne masti (cerumen).

Spoljašnji ušni kanal obolele životinje se polako puni cerumenom, krvlju i eksudatima samog parazita. Sadržaj ušnog kanala poprima tipičan izgled taloga od kafe.

Terapija iziskuje i lokalnu primeni losiona za čišćenje ušnog kanala od nagomilanog cerumena (otifree, epiotic, ohren itd) kao terapiju koju je prepisao veterinar.

OZNAKE:

psi

Afrički tvor - polni ciklus, sterilizacija i higijena

Sledeći članak