Odgovara:
Mirjana Pejčić, dr. vet. med.,
Pet centar, Bulevar M. Milankovića 1v, Beograd

P: Kastracija, da ili ne? Da li je preporučujete. Imam jazavičara starog godinu i 8 meseci. Ne mogu da se lako odlučim za kastraciju. Žao mi ga iskreno... Njegovo ponašanje ja za sada ok. Ponekad pokazuje potrebu za ženkom , ali retko... On je kućni pas...dakle, koje su mane, a koje prednosti kastracije pasa. I da li je uraditi?
Milan

O: Kastracija je operativni zahvat koji se izvodi na mužjacima pasa, a podrazumeva odstranjivanje testisa. Pre kastracije bilo bi poželjno uraditi detaljan klinički pregled životinje.

Sam operativni zahvat je poptuno bezbolan za životinju, jer se  radi u potpunoj narkozi. Indikovana je kod kriptorhida odnosno pasa kojima se do uzrasta od šest meseci do godinu dana oba testisa ne nalaze u skrotumu.

Bilo da je koji tip kriptorhizma u pitanju, poželjno je da se ovakvi mužjaci kastriraju, jer ovakvi testisi mogu maligno da proliferišu tj. da se na njemu ili u njemu stvori tumor. Ako se nalaze u trbušnoj duplji, često dolazi do njihove rotacije, pritiska na krvne sudove testisa zbog čega oni otiču, pa vrše pritisak na abdominalne organe, što može da ugrozi život životinje. Kastracija je indikovana i kod tumora testisa, kao i kod hronične upale prostate, uvećanja prostate ili tumora na prostati. Vrši se i u cilju sprečavanja recidiva određenih oboljenja (tumori oko anusa, perinealna hernija itd).

Ukoliko se ne vrši iz zdravstvenih razloga, kastracija mužjaka je opravdana u slučajevima kada im nije omogućeno parenje. Ako mu ne možete omogućiti parenje, moglo bi se dogoditi da neispunjena seksualna želja pređe u frustraciju, što može da utiče i na ponašanje psa, koje često, upravo zbog frustracije, preraste u devijantno ponašanje.

Kastrirani psi usmeravaju svu svoju pažnju na svoju ljudsku porodicu. Sa druge strane, nekastrirane jedinke često bez nadzora lutaju u potrazi za partnerom, rizikujući teške ili fatalne povrede u saobraćaju ili u okršajima sa drugim mužjacima.

U kući, Vaš seksualno uzbuđeni mužjak može Vas ponekad i osramotiti naskakanjem na delove nameštaja ili na vaše ili noge gostiju. Takođe, nemojte mešati agresivnost i zaštitničko ponašanje. Sterilisani pas štiti svoj dom i porodicu podjednako dobro kao i nesterilisani pas, dok se mnogi problemi sa agresivnošću mogu ublažiti ili čak i rešiti ranom sterilizacijom. Osim toga, neki vlasnici se boje da će im se ljubimac posle kastracije ugojiti, ali i ovde se radi o zabludi. Ukoliko pas ima redovne šetnje (bar tri šetnje dnevno, od kojih jedna mora biti duža, u trajanju 1,5 - 2 h) i ukoliko mu pazite na ishranu, nema mogućnosti nakupljanja viška kilograma. Danas na tržištu postoje razni light programi ili hrane koje su namenjene upravo kastriranim / steriliziranim životinjama, ishrana kojom će se isključiti mogućnost nagomilavanja prekomerne težine.

Iako su vlasnici uglavnom u dilemi - kastrirati svog ljubimca ili ne - kastracija predstavlja zahvat koji će Vašeg ljubimca u specifičnim okolnostima učiniti zadovoljnijim.

Ipak, moramo napomenuti da postoje suprotna mišljenja o ovoj temi (pa i unutar veterinarske struke), tako da ćete svakako morati sami izvagati svoje razloge "za" i "protiv" i doneti najbolju odluku za svojeg psa.

OZNAKE: