Odgovara:
Bojana Vučetić Čovilo, dr. vet. med.,
Pet centar, Bulevar M. Milankovića 1v, Beograd

P: Možete li mi reći nešto više o mopsu, planiram da ga kupim, kakvog je karaktera i kako se ponaša među ljudima, čime ga hraniti? Pozdrav, Nikola
O: Mops potiče iz Kine, mada neki podaci navode kako su poreklom iz Engleske. Ova rasa je nastala u antičko doba smanjivanjem mastifa u Aziji, a bili su pratnja budističkim sveštenicima. U Holadiju su stigli u 16. veku gde postaju ljubimci plemstva i kraljeva. Mops je vrlo zanimljiv pas, tvrdoglav i uporan.

Njegovo mišićavo, zbijeno telo, pljosnata njuška i poseban pogled, daju mu dojmljiv nastup i specifičnost. Mops je razigran pas, odan svojoj ljudskoj porodici, posebno deci, zabavan je i pogodan za druženje. Vrlo je osećajan i inteligentan i fizički puno traži od sebe. Većina ih hrče.

Visina tela u grebenu je od 25 - 28 centimetara, mada ima primeraka i do 35 cm, a težina od 6 - 8 kilograma. Glava je velika u odnosu na telo, s kratkom tupom njuškom, a oči tamne i krupne. Uši su tanke i male, crne boje, mogu biti čvrsto prekopljene ili obešene unazad. Telo je kratko i četvrtasto, rep čvrsto savijen i zaokrenut, a noge jake i ravne. Dlaka je kratka, meka i sjajna, a može biti crne boje, boje kajsije, srebrna ili žućkasto-smeđa, nije zahtevan za održavanje, zahteva tek povremeno četkanje.

Ovaj pas je vrlo osetljiv na povišeni ton svog ljudskog prijatelja pa mu u odgoju treba pristupiti nežno i osećajno. Mops se dobro slaže sa drugim psima i kućnim ljubimcima, ali umeju da budu jako ljubomorni ako je pažnja gospodara usmerena prema nekom drugom.

Zbog svoje posebno osetljive kože, naročito u području kožnih nabora, koža mopsa zahteva svakodnevnu negu. Nabori na čelu idealno su mesto za razvoj bakterija i gljivica pa je potrebno redovno čišćenje sa specijalnim losionima ili vlažnim maramicama za pse, koje možete nabaviti u našim prodavnicama. Često su skloni i kožnim alergijama. Oči su zbog svog položaja, stalno izložene spoljašnjim uticajima, prašini, raznim iritacijama pa zbog toga takođe zahtevaju redovnu negu.

Zbog kratke njuške, specifičan je šum disanja pa ponekad i teže dišu pa su skloni infekcijama disajnog sistema.

Zbog osetljivosti kože, vrlo je važna ishrana. Svakako preporučujemo premium hranu Alleva, koja svojim specifičnim sastavom - veliki udeo omega 3 i 6 masnih kiselina, C vitamina kao i inositola (provitamin vitamina B grupe), osigurava zdravlje kože i dlake i čitavog organizma. Alleva ima liniju za štence malih rasa Puppy & Junior small, s piletinom kao i Puppy & Junior s janjetinom, a osim Alleve savetujem i super premium hrane Eukanuba, Royal Canin i Pro Plan, koje takođe imaju liniju za štence malih rasa.

Svaka od tih hrana na pakovanju ima tablicu s preporučenom dnevnom količinom hrane s obzirom na starost i telesnu masu psa. Štenci u starosti od 1 - 6 meseci hrane se 3 - 4 puta dnevno, a nakon 6 meseci dovoljna su dva obroka. Pre odabira hrane svakako se savetujte s našim veterinarima, kao i o poslasticama i raznim grickalicama.

Štene se treba očistiti od crevnih parazita, a najčešće se koriste paste koje možete nabaviti u našim apotekama i nakon toga neophodno je vakcinisati psa i to vakcinom protiv zaraznih bolesti dvokratno ili trokratno, u zavisnosti od proizvođača vakcine koju dotična ambulanta ima, a nakon navršena tri meseca života protiv besnila (zakonom obavezno), uz koje će štene dobiti i čip.

Za sve dodatne informacije možete se obratiti veterinarima u Pet centru.

OZNAKE: