Odgovara:
Miloš Lukić, dr. vet. med.,
Pet centar, Bulevar M. Milankovića 1v, Beograd

P: Uglavnom noću čujem blago škripanje (pri disanju) kanarinca. Imate li neki lek ili savet? (Prostorija je provetrena).
Hvala, Nikola

O: U većini slučajeva teško je tačno odrediti u čemu je problem, ipak tipični simptomi bolesnog kanarinca su: prestanak pevanja, sedenje na dnu kaveza, nakostrešeno perje, delomično zatvorene oči, gubitak apetita (ali i sačuvan apetit uz gubitak telesne težine), proliv, zatvor, vodenaste oči, preterano spavanje...

Kako su kanarinci skloni da sakriju simptome bolesti, tako je od velike važnosti Vaše uočavanje i najmanjih promena u ponašanju.

Uzrok otežanog disanja kod kanarinca može biti prehlada od promaje, prehladna voda, jake promene temperature, infekcija bakterijama i drugim uzročnicima (plesni). Lečenje se zasniva na tome da zapravo treba ukloniti uzrok, a svakako pomaže toplota. Ako kanarinac sada ne peva, takođe može biti posledica prehlade. Kanarica treba premestiti na toplije mesto bez promaje. Može se raditi i o upali pluća.

Međutim, za postavljanje dijagnoze potrebno je obaviti klinički pregled ptice i po potrebi uzeti bris kako bi se videlo tačno o kojem se uzročniku radi.

Najbolje je da se ovo obavi na Fakultetu veterinarske medicine, katedra za bolesti ptica.

OZNAKE: