Odgovara:
Aleksandra Todosijević, dr. vet. med.,
Pet centar, Bulevar M. Milankovića 1v, Beograd

 

P: Imam psa starosti 7 godina. On je neka mešavina terijera i pekinezera. Pre par meseci pojavio mu se kamenac na zubima i to smo uspešno otklanjali raznim štapićima za higijenu zuba. Pre mesec dana na jednom zubu mu je taj kamenac uznapredovao i sada odbija tvrđe štapiće za higijenu zuba. Možete li da mi preporučite neki preparat za uklanjanje kamenca? Unapred hvala, Selena

O: Zubni kamenac nastaje mineralizacijom već nakupljenog plaka (tankog bakterijskog filma na površini zuba). Na hrapave površine kalcifikovanog plaka se lako lepe nove naslage bakterija pa se stvaranje kamenca progresivno uvećava.

Predisponirani su psi malih rasa, stariji psi, psi koji se hrane mekanom hranom, a može biti i genetski determinisan pa se može javiti kod pasa svih starosnih kategorija i svih rasa.
 
Zubni kamenac obično prati upala desni - gingivitis, a vrlo često naslage kamenca se spajaju i zahvataju više zuba. Proces može uznapredovati toliko da dovodi do promena na vratu zuba. Simptomi kod ovog oboljenja su neprijatan zadah iz usta, hipersalivacija, otežano žvakanje. Oboljenja usne duplje često su praćena sa problemima želuca.

Najefikasniji vid terapije je uklanjabnje zubnog kamenca ultrazvučnim kavitronom. Postupak nije bolan ali je za psa malo neprijatan  pa se radi u anesteziji zbog bezbednosti intervencije.

Brojni preparati za usporavanje stvaranja i skidanje već nastalog zubnog kamenca su dali pozitivne rezultate. Posebne hrane i žvakalice protiv kamenca uglavnom deluju mehanički, skidajući plak koji je uzrok kamenca.

Dostupni su Vam sledeći preparati:

- Zubna pasta u spreju za pse - Dentifricio spray, Dentifricio spray - enzimatico, koja uklanja bakterijski plak ili ga enzimski razlaže.
- Oral bar štapići - Royal canin
- Set za oralnu higijenu pasa (Virbac) - redovno pranje zuba pomaže da odstranite naslage sa zuba, smanjite stvaranje kamenca na zubima, umanjite i sprečite pojavu neprijatnog zadaha iz usta.
- Vet aquadent (Virbac) - preparat za dnevnu oralnu higijenu koji kontroliše stvaranje plaka i kamenca na zubima, kao i otklanjanje neprijatnog zadaha. Koristi se u vodi za piće (10 ml na 500 ml vode za piće).
- Dental can tonik (Canina) - sredstvo za negu zuba i uklanjanje zadaha iz usta. Preporučuje se za odstranjivanje ostataka hrane, za eliminisanje štetnih bakterija, a time i uzroka zadaha, sprečavanje upale zubnog mesa i paradontoze, sprečavanje nastanka zubnog kamenca.

Sve nabrojane preparate možete naći u redovnoj ponudi Pet centra.

O pojavi i prevenciji zubnog kamenca možete više pročitati ovde.

OZNAKE:

psi

Afrički tvor - polni ciklus, sterilizacija i higijena

Sledeći članak