Odgovara:
Mirjana Pejčić, dr. vet. med.,
Pet centar, Bulevar M. Milankovića 1v, Beograd

 

P: Pošto imam oštrodlakog jazavičara čula sam da u petoj godini može doći do paralize zadnjeg dela tela pa me zanima kako to mogu da sprečim. Pozdrav, Maja

O: Čest problem pasa malih rasa sa kratkim nogama i dugom kičmom (kao što je jazavičar) su degenerativne promene kičme. Do degenerativnih promena na kičmi pasa najčešće dolazi na mestima najvećeg mehaničkog opterećenja.

To su mesta gde slabije pokretan deo kičme prelazi u jače pokretan - vratni i slabinski deo.

Neke od anomalija i patoloških stanja koštanog sistema i lokomotornog aparata pasa su posledica neadekvatne ishrane u periodu rasta i razvoja, neke promene mogu biti i nasledne.

Postoje preparati koji se daju kod promena u koštanom sistemu, kod problema sa vezivnim tkivom, kod upale tetiva, slabosti tetiva i vezivnog tkiva, ukočenosti zglobova i bolesti koje onemogućavaju kretanje (spondiloza i artroza). Ovi preparati se takođe mogu davati preventivno sa cijem jačanja vezivnog tkiva, a samim tim i sprečavanja nastanka poremećaja u kasnijem uzrastu.

To su: Canhydrox GAG (Canina), Cani Agil, Antiartrozin - plus, Canvit chondro i td. Glucosamin tabs ...Sve to su prehrambeni dodatci za pse koji se koriste kao zaštita tkiva, hrskavica i zglobova. Njihovim delovanjem obnavlja se i stabilizuje struktura vezivnog tkiva (tetive, ligamenti, zglobna hrskavica, diskovi).

Preduslov dobrog zdravlja i kvalitetnog života Vašeg ljubimca je pravilo izbalansirana ishrana, koju možete pružiti Vašem ljubimcu, ukoliko ga hranite nekom od hrana superpremium kvaliteta. O hranama superprpremium kvaliteta možete pročitati ovde.

Takođe u okviru ponude Royal canin proizvođača, možete naći i posebno formulisanu superpremium hranu, za ovu rasu pasa. To je Dachshund 28, hrana za jazavičare starije od 10 meseci, kod koje je poseban akcenat dat na materije koje utiču na kvalitet i potporu zglobova, mišićni tonus i održavanje idealne težine psa, kako bi se i na taj način predupredio nastanak problema u kasnijem uzrastu.

OZNAKE:

psi

Afrički tvor - polni ciklus, sterilizacija i higijena

Sledeći članak