Odgovara:
Ana Jovanović, dr. vet. med.,
Pet centar, Bulevar M. Milankovića 1v, Beograd

P: Imam dalmatinca ženku staru 8 godina. Svake godine je imama mlade, trebalo bi da ima i ove godine u ljeto, ali grudi su joj velike i dalje. Molim vas kažite mi zašto je to?
Stefan

O: Pre polne zrelosti, razlike između mužjaka i ženki po pitanju izgleda grudi ne postoje. Nakon postizanja polne zrelosti (nakon prvog teranja, najranije sa starosti psa od 6 meseci) grudi ženke su izraženije u odnosu na grudi mužjaka. Mlečna žlezda svoj potpuni razvoj doživljava nakon okota i laktacije.

Usled bujanja epitela mlečnih kanalića, što je hormonski regulisano, tokom graviditeta, mlečna žlezda postaje veća, a grudi izraženije. Nakon okota kada se uspostavi laktacija, zapaža se značajno povećanje mlečne žlezde što je posledica stvaranja mleka. Mladunci sisaju između 6 - 8 nedelja i  mlečna žlezda svo to vreme produkuje mleko.

Oko 4. nedelje starosti, mladunci počinju da konzumiraju čvrstu hranu, te slabi intenzitet produkcije mleka, mlečna žlezda involuira. Međutim, mlečna žlezda ženke koja je bila u laktaciji ne može vratiti izgled kao pre laktacije. Koliko će biti izražene mlečne žlezde nakon involucije je individualna karakteristika. Međutim, bitno je pomenuti da u toku lažne trudnoće može doći takođe do povećanja mlečne žlezde.

O lažnoj trudnoći smo pisali ovde i ovde

Uvećanje mamarnih kompleksa nakon više graviditeta je potpuno prirodna stvar i ne treba da vas zabrinjava. Nežno tkivo mlečnih žlezda kao i koža, sve se teže vraća u prvobitno stanje i kod starijih kuja, kao što je normalno da budu izraženije.

Međutim ukoliko su joj grudi suviše otekle, ako su bolne i crvene, bilo bi dobro da je odvedete kod veterinara na pregled, posebno što planirate još jedan graviditet.

OZNAKE:

psi

Afrički tvor - polni ciklus, sterilizacija i higijena

Sledeći članak