Milica Djedovic, DVM


Odgovara:
Milica Đedović, dr. vet. med.
Pet centar, Bulevar M. Milankovića 1v, Beograd

P: Danas smo na psu, na koži, malo iznad lopatice sa desne strane pronašli neku malu izraslinu u vidu polipa. Sa spoljašnje je strane. Ništa se ne oseti ispod kože. Roze je boje i skup je par tih polipa. Da li je nešto opasno i šta treba da uradimo? Pozdrav, Zlata
O: Miogeloze, tj. fibrozitis mišića, pojavljuje se lokalno kao reakcija (upala) mišićnog tkiva na neodgovarajuće opterećenje, traumu, naglo rashlađenje, preteranu toplotu ili vlagu, virusnu ili drugu infekciju, mikrotraume i prenaprezanje mišića. Zbog nastale napetosti tonus mišića je pojačan i dugotrajan. Najčešće je zahvaćena muskulatura među lopaticama, a u nekim slučajevima i mišići lumbalnog dela.

Simptomi koji prate mišićne fibrozitise su: bol, ukrućenost i osetljivost na dodir u strukturama vezivnog tkiva koje objektivno izgledaju normalno, pojava kvržica (naslage mlečne kiseline) koje se laganom masažom mogu "razbiti", radi razmekšavanja lokalnih promena u mišićima, poboljšanja cirkulacije i smanjenja mišićnog spazma.

Osim miogeloza kod pasa se kvržice u potkožju mogu dijagnostički obraditi i kao lipomi, dobroćudni tumori masnog tkiva koji se pojavljuju na koži ili u potkožju. Mekane su, okruglaste, bezbolne mase, nešto češće prisutni ispod kože, međutim ponekad se mogu proširiti između vezivnog, dublja tkiva i mišiće. Obično su benigni i ne inficiraju okolna tkiva, ne metastaziraju u druge delove tela. Narastu do određene veličine i kao takvi ostaju. Većinu lipoma nije potrebno odstranjivati. Ali, povremeno lipomi narastu u tolikoj meri da ometaju normalnu funkciju tela psa, tako da je indikovano hirurški ih odstraniti.

Kvržice koje se osete na površini kože psa mogu biti i začepljene lojne žlezde. Ovakve ciste mogu biti sastavljene od ćelijskog detritusa ili samo tečnosti (ponekad prsnu same od sebe, zarastu i više se ne pojave). Ostale postaju hronično iritirane i inficirane, pa se moraju ukloniti.

Takođe, može biti reč i o inficiranim dlačnim folikulima kao i apscesima, kod kojih je prilikom pritiska na tvorevinu prisutna bol.

Apscesi su naslage gnoja na mestu ranice ili uboda epidermalne inkluzione ciste - čvrste kvrge ispod površine kože. Iz njih se može iscediti sadržaj ili se mogu inficirati histiocitomi - kvržice ispod kože oblika gumba koje brzo rastu po celom telu, a obično se javljaju kod mlađih odraslih pasa.

U svakom slučaju, terapija se usmeruje u zavisnosti od postavljene dijagnoze.

U slučaju Vašeg ljubimca, najbolje je da pratite stanje, posmatrate mesta gde se kvržice pojavljuju da li su one perzistentne, a lagana masaža svakako ne može škoditi. Šetnje ne morate ukinuti ali probajte smanjiti intenzitet u smislu da jedna šetnja u danu bude više intenzivnija (bacanja loptice, frizbija ili neke slične aktivne igračke) koja će na povratku kući biti laganim hodom, a druga šetnja više relaksirajuća sa više hodanja i zagrejavanja, a manje istrčavanja.

OZNAKE: