mirjana

Odgovara:
Mirjana Pejčić, dr. vet. med.,
Pet centar, Bulevar M. Milankovića 1v, Beograd

P: Imam 6 mjesečnu mačku. Voli da lovi žabe. Juče sam primetila da joj se pojavilo na nosu nešto kao papula (neki izrastak). Moj veterinar je na odmor, jel smem da je mažem sa canestenom i šta još mogu da uradim? Hvala, Danče

O: Na koži kućnih ljubimaca često se mogu pronaći različite tvorevine.

Uzroci istih mogu se tražiti u različitoj etiologiji: virusna oboljenja, tumori, povrede tkiva, divlje meso,...

Papilomatoza je virusno oboljenje koje se ispoljava bradavičastim izraslinama, na koži i sluzokoži. Uzročnik je papiloma virus koji sa svojom kliničkom slikom pokazuje afinitet prema koži i sluzokoži. Iako su papilomatoze različitih vrsta životinja morfološki slične, bolest kod svake vrste izaziva antigeno različit virus.

Papilomi (bradavičaste izrasline) najčešće se javljaju na području glave, vrata, grudi, stomaka i ekstremiteta, a osim navedenih izraslina životinja ne pokazuje neke druge simptome, odnosno drugih promena nema.


Takođe, često se mogu pronaći i začepljene lojne žlezde. Ovakve ciste mogu biti sastavljene od ćelijskog detritusa ili samo tečnosti (ponekad puknu same od sebe, zarastu i više se ne pojave). Ostale postaju hronično iritirane i inficirane, pa se moraju ukloniti.

Takođe, na koži je moguće pronaći i lipome, hematome, neoplazije,...

Iz svega navedenog se može zaključiti kompleksnost kao i različitost promena koje se mogu pojaviti na koži. Iz tog razloga, savetujem Vam da se s ljubimcem svakako obratite veterinaru. Isti će po pregledu ljubimca biti u mogućnosti da tačno utvrdi poreklo promena i postavi dijagnozu. Nakon toga, moći će sa sigurnošću da odredi adekvatnu terapiju.

OZNAKE: