Odgovara:
Ana Jovanović, dr. vet. med.,
Pet centar, Bulevar M. Milankovića 1v, Beograd

 

P: Htela bih da vas pitam kako ispravrno hraniti štene zlatnog retvira staro 7 nedelja.  Sa tim što je primio Genabutil 0,5 ml, Novpiron 0,5 ml i Veyx 0,5 ml, jer je imao dijareju i povraćanje, po savetu veterinara trenutno mu dajem pirinčanu vodu sa kuvanim pirinčem i malo mlevenog junećeg mesa da bi se povratio jer je bio dehidrirao. Primio je i prvu vakcinu i za 5 dana bi trebao da primi i drugu i da uzima tabletice za čišćenje od glista. Odgajivač od koga sam ga uzela ga je hranio samo mlekom i hlebom, inače on je veoma živahno štene.
Hvala na odgovoru,
Andjela

O: Trenutno je najbolje da Vaše štene hranite nekom od hrana iz programa veterinarskih dijeta koja se koristi za ishranu pasa koji imaju digestivne probleme.

U slučajevima ovakvih poremećaja neophodno je pružiti izbalansiranu ishranu sa potrebnim hranljivim materijama koje će dovesti do bržeg uspostavljanja, odnosno normalizacije varenja. To je hrana koja sadrži manju količinu masti, sadrži vlakna koja sprečavaju proliv i povraćanje, a u isto vreme je energetski bogata hrana koja zadovoljava sve potrebe kod Vašeg ljubimca.

Dužina ishrane ovom hranom je najmanje 3 nedelje, a kod hroničnih slučajeva i mnogo duže. Može se davati suva i konzervirana hrana, a kod nas možete naći sledeću hranu iz programa veterinarske dijete namenjenu ovim problemima:

- Royal canin Intestinal
- Hill's i / d.

U našoj ponudi možete naći preparat Floryboost - oralna pasta koja služi kao kondicioner za creva. U svom sastavu ima glinu, dekstrozu, sorbitol, brašno rogača i biljni ugalj. Aplikuje se 1 ml na 2 kg telesne mase, dva puta dnevno, tokom 2 dana.

Takođe, štenetu možete dati Fortiboost pet - gel za jačanje, za neuhranjene jedinke u toku kritičnih faza rasta (dozu ponoviti ako je neophodno za 8 dana) ili Energy - gel (Canina), preparat koji će u kratkom vremenskom roku nadoknaditi hranljive materije, a koristi se između ostalog kod bolesnih jedinki i tokom opravka za podsticanje apetita i dobijanje telesne mase.

Kada dođe do normalizacije zdravstvenog stanja, Vaše štene možete da nastavite da hranite nekom od superpremium hrana za štence velikih rasa pasa. Superpremium hrane svojim kvalitetom i potrebnim dnevnim količinama u potpunosti zadovoljavaju sve potrebe Vašeg psa za hranljivim materijama, kako u periodu rasta, tako i u odraslom uzrastu.

Superpremium hrana se proizvodi od vrhunskih kvalitetnih sirovina. Ona je najiskoristivija za organizam psa, pa uz manje količine konzumirane hrane, omogućava podmirenje svih potreba organizma za hranljivim materijama.

Retriver se ubraja u pse maxi rasa, odnosno one pse čija težina u odraslom uzrastu iznosi od 26 - 44 kg. Od trećeg meseca kod ovih pasa dolazi do naglog razvoja skeleta, pa štenad ovih rasa pasa, u ovom uzrastu, imaju potrebu za duplo većom količinom energije od odraslog psa. Od osmog meseca, maxi štene počinje da razvija mišićnu masu. U ovom uzrastu potrebe u energiji su veoma velike, ali unos hrane mora biti strogo kontrolisan, kako ne bi došlo do gojaznosti, a posledično i do deformacije kostiju i problema sa zglobovima.

Retriver završava svoj razvoj sa 15 meseci  starosti, što znači da do tog perioda morate koristiti hranu za juniore velikih rasa.

To su:  Hill's Science Plan "Puppy Large Breed"; Royal Canin - za početak bih preporučila "Maxi Baby dog" i koristiti ga sve do petog meseca starosti, a od 5. meseca se prelazi na Maxi - junior, Brit care (Brit Care - Large Breed), Royal Canin - Golden retriver junior, Alleva (Alleva - Lamb and Rice Puppy ili Puppy and junior Medium/ Large), Purina Pro Plan - Puppy Large.

OZNAKE:

psi

Afrički tvor - polni ciklus, sterilizacija i higijena

Sledeći članak