Odgovara:
Mirjana Pejčić, dr. vet. med.,
Pet centar, Bulevar M. Milankovića 1v, Beograd

 

P: Na vašem sajtu sam naišla na preporuke vezano za preparate koje je poželjno davati psima koji imaju problema sa displazijom kukova, lakata, artrozama... Moj pas, retriver od 6 i po g. konkretno ima displaziju lakta. S vremena na vreme počne da šepa, onda mu mi damo Movalis (po preporuci veterinara) nakon čega, posle nekoliko dana, njemu bude bolje. Prvi put se to desilo kada je imao tri godine, međutim u poslednje vreme sve češće. Veterinar je predložio da mu dajemo bolju hranu - Mobility support ili J/D (on je do sada jeo Aleva Lamb&Rise, inaće neće svaku hranu da jede). Videla sam da ste predlagali izvesne preparate poput: Glucosamin, Canhydrox, Cani agyl, Artusano...

Zanima me ako biste mogli da mi preporučite koji od preparata je najbolji za slućaj displazije lakta kao i to da li vi u vašem centru imate u ponudi te preparate. I ako nemate, da li znate gde bismo mogli da nabavimo.
S poštovanjem, Ana

O: Osim već pomenute hrane Mobility support (Royal Canin) ili j/d (Hill's) koje Vam je već preporučio Vaš veterinar i koje postoje u našoj ponudi, kao potporu takvoj ishrani možete koristiti i sledeće preparate iz našeg asortimana:

- Glucosamin tabs (Dr. Alder) - za preventivu, kao i kod pasa sa problemima kao što su artritis, osteohondroza, spondiloza, displazija i reumatizam zglobova. To je dodatak ishrani za podršku pravilnom funkcionisanju zglobova kod pasa. Male rase pasa uzimaju 1-2 tablete dnevno, srednje rase pasa 2-3 tablete dnevno, velike rase 3-4 tablete, a gigantske rase 4-6 tableta dnevo. Pakovanje sadrži 120 tableta.

- Artusano čokolada (Dr. Alder) predstavlja dodatak ishrani za pse na prirodnoj osnovi. Koristi se za pse kao preventivna zaštita zglobova i kao podrška tretmana kod oboljenja kao što su artritis, displazija kukova i laktova i osteohondroza. Pakovanje sadrži 32 doze (kockice). Srednje velike i velike rase dobijaju jednu dozu (kockicu) dnevno, a štenad i male rase pasa jednu dozu (kockicu) svaki drugi dan.

- Canvit chondro - kod displazije i upale zglobova davati 3 tablete na 5 kg telesne težine, u kontinuitetu 8-10 nedelja. Pakovanje sadrži 100 tableta od 1 g.

- Canvit chondro maxi - za velike rase pasa - kod displazija i upale zglobova davati 1,5 tabletu na svakih 10 kg telesne težine u kontinuitetu 8-10 nedelja. Pakovanje sadrži 100 tableta od 3 g.

- Canhydrox GAG (Canina) - kompleks prirodnih materija koje imaju ključnu ulogu u razmeni materija vezivnog tkiva. Upotrebljava se za prevenciju i pomoć kod degenerativnih i reumatskih promena zglobova. Doza iznosi 4 tablete na svakih 10 kilograma telesne težine na dan. Pakovanje sadrži 120 tableta.

- CaniAgil (Anivital) - prehrambeni dodatak sa prirodnim sastojcima koji su poznati kao pomoć funkciji tkiva, hrskavice i zglobova. Dozira se 1,5 tableta na svakih 10 kg telesne težine, a u ponudi imamo pakovanja od 60 i 120 tableta.

Sve dodatke prehrani možete pogledati na sajtu Pet Centra

Uz adekvatnu ishranu svaki od navedenih preparata je indikovan kod navedenog problema Vašeg psa, tako da Vas pozivam da dođete u Pet centar u veterinarsku apoteku, gde ćete dobiti sve dodatne informacije o preporučenoj ishrani psa hranom iz programa veterinarske dijete, kao i dodatne informacije o navedenim preparatima.

Hrana kojom ste do sada hranili svojeg psa je odličan izbor za zdravog psa, međutim kod dijagnosticirane displazije moraju se koristiti isključivo medicinske dijete, kako Vam je i preporučio Vaš veterinar.

OZNAKE:

psi

Afrički tvor - polni ciklus, sterilizacija i higijena

Sledeći članak