Odgovara:
Aleksandra Todosijević, dr. vet. med.,
Pet centar, Bulevar M. Milankovića 1v, Beograd

P: Želeo bih da uzmem iguanu kao ljubimca pa me interesuju svakakve stvari vezane za nju, da je ne bih mučio već gajio. A sledeće pitanje je da li ima neprijatan miris ako se redovno održava terarijum? Da li može da se nabavi gotova hrana za nju?
Srdačan pozdrav i unapred hvala, Jano

O: Iguane su biljojedi. Hrane se povrćem, voćem, cvećem i ponekad insektima. Povrće bi trebalo da je zastupljenije nego voće u ishrani (80% ishrane iguane čini povrće, 10% voće, a ostatak namirnice koje se povremeno daju).

Bilje se kida ili reže na komadiće, jer iguane ne mogu da žvaču sirovo tvrdo povrće. Najčešće se daje: blitva, zelje, zelena salata, kelj, brokoli, mladi crni i beli luk, praziluk, krastavac i tikvica sa koricom, bundeva, rotkvice, paprika, cvekla, grašak, mlada boranija, karfiol, itd. Pšenica i kukuruz se daju kuvani. Listovi i cvetovi maslačka i deteline takođe su odlična hraniva za iguane. Od ostalih namirnica povremeno se daju tvrdo kuvana jaja, testenina, kuvani pirinač, hleb, voćni jogurt.

Ne daje se šargarepa, spanać i krompir, koji nepovoljno utiču na iskoristljivost minerala i vitamina. 

U ponudi Pet centra nalaze se gotove hrane namenjene iguanama: Sera reptile – Herbivor te  Dajana Pet - Iguana junior i Iguana adult.

Iguane nemaju neprijatan miris, a vrlo su mirni i vlasniku privrženi kućni ljubimci.

O iguanama smo pisali ovde i ovde.