Odgovara:
Mirjana Pejčić, dr. vet. med.,
Pet centar, Bulevar M. Milankovića 1v, Beograd

P: Imam labradora retrivera starog 8 meseci, na polnom organu mu se pojavljuje žućkasta masa koja mu se svremena na vreme cedi iz polnog organa, pa sam hteo da pitam šta to može da bude, da li je to normalno i da li ja treba to da mu sklanjam ili on sam da sklanja tj. da se liže? Hvala. Ilija

O: Psi normalno u prepucijumu stvaraju smeđe - žutu mazivu materiju (smegma).  Količina ove materije u zdravih pasa je mala. Isto tako, na sluznici penisa i prepucijuma postoji fiziološka mikroflora koja sama ne izaziva oboljenje, a ima i zaštitnu funkciju.

Ipak, pri opsežnom iscetku treba posumnjati na upalu (balanopostitis). Ona se javlja kao posledica ozlede ili infekcije prepucijuma i penisa, a odlikuje se crvenilom, pojačanim kapanjem ekskreta, te neprijatnim mirisom. Pas pokušava lizanjem ukloniti isceđeni sadržaj i umiriti iritiranu sluzokožu.

Lečenje se provodi ispiranjem prepucijuma toplim fiziološkim rastvorom ili razređenim antiseptikom, već prema preporuci Vašeg veterinara. Ako se radi o bakterijskoj infekciji lečenje se uspešno provodi antibioticima.

Naša preporuka je da psa u svakom slučaju pregleda veterinar.

OZNAKE:

psi

Afrički tvor - polni ciklus, sterilizacija i higijena

Sledeći članak