Odgovara:
Milica Đedović, dr. vet. med.,
Pet centar, Bulevar M. Milankovića 1v, Beograd

 

P: Imam ženku pevajućeg papagaja staru oko 6-7 godina koja se poprilično povredila pre 5 dana. Jako je udarila glavom u vrata i od siline udarca potisnula jedno oko ka unutrašnjosti, nisam sigurna kako se to dogodilo, nisam videla kako se povredila. U prvih nekoliko minuta oko kao da je nestalo, uopste se nije videlo. Kasnije se vratilo na svoje mesto, malo je krvarilo. To smo ocistili i pticu izdvojili, do infekcije nije došlo. Do danas je to oko bilo zamućeno, crno-braon boje, pomalo crvene i ona na tom oku ne vidi. Međutim, danas se ono "izbistrilo", izgleda potpuno normalno, nije naduveno, nije crveno, ali ona i dalje ne vidi. Drugo oko drži delom zatvoreno, svaki dan ga sve više otvara, čini mi se da je malo ispupčeno ili naduveno. Uočila sam ranicu veličine tačke iznad tog oka, pretpostavljam da je i to od udarca. Ptica jede i dobro izgleda, peva s vremena na vreme, može da leti, ali vidim da je nesigurna zbog ovog nedostatka i da se često sklanja u stranu, nije zivahna kao ranije i ima ponekad problem sa letenjem. Koliki problem predstavlja gubitak jednog oka i šta mi možemo učiniti da joj pomognemo? Takođe bih želela da znam da li postoji šansa da se radi o trenutnom slepilu i da će nakon nekog vremena "progledati"? Unapred Vam hvala. Mica

O: Bolesti očiju od kojih ptice najčešće oboljevaju jesu upala spojnica ili konjuktiva.

Najčešće ga izazivaju mehanički uzroci (prašina, dim, strano telo, trauma), hemijski (amonijak iz mokraće), virusi, gljivice i bakterije. Vrlo važnu ulogu u nastanku bolesti ima nedostatak odgovarajućih antitela ili vitamina odgovornih za rast epitela.

Treba ga smatrati i simptomom niza infekcijskih i opštih bolesti, respiratornih i probavnih infekcija.


Bolest se javlja na jednom, najčešće na oba oka. Javlja se sluzavo gnojni iscedak različite sadržine i boje. Kapci su slepljeni, pogotovo ujutro. Kod gnojnog konjuktivitisa otvaranjem kapka cedi se veća količina gnoja. Sluznica je u početku bleda, a u kasnijoj fazi bolesti užarena i natečena. Osećaji životinje su poremećeni pa im je zbog toga teško da se kreću.

Kod hroničnog seroznog konjuktivitisa najčešći je izbor neki alergen, a kod ptica ona mogu biti prašina ili neki spoljašnji (van kuće) alergen (npr. polen...).

Sledeće stanje koje uzrokuje edem kapaka, bol, preosetljivost na svetlo i pojačana izlivanje suza jeste oštećenje rožnjače, i to najčešće zbog mehaničkih faktora.

U lečenju treba ograničiti bakteriološku floru. Ako mikrobiološko pretraživanje nije moguće, terapiju treba sprovesti lokalno antibioticima širokog spektra dejstva uz prethodno ispiranje fiziološkim rastvorom, odnosno 3%-tnom bornom vodom ili 0,1 %-tnim Rivanolom.

Ispiranje ima dvostruku ulogu, najpre uklanja se gnoj da bi antibiotik mogao da deluje i vlaži se sluznica (jer su sve suze potrošene za stvaranje gnoja). Nikako ne koristiti kamilicu jer je ona dobra podloga za razvoj bakterija. Izbor antibiotske masti se radi na osnovu uzetog brisa. Dobro je davati i vitamine, pogotovo A, B i C.

Od zaraznih bolesti koje se ispoljavaju konjuktivitisom mogu doći u obzir klamidioza (psitakoza, ornitoza), a posebno je rizično ukoliko je Vaša ptica dolazila u dodir sa slobodnim pticama.

Savetujem Vam da u što kraćem roku posetite Vašeg veterinara, koji će nakon detaljnog pregleda da Vas uputi u dalje tok lečenja.

Mora da se obavi oftamološki pregled kod veterinara, jer samo na osnovu opisanih simptoma ne mogu da odredim tačnu dijagnozu.

Ako ptica ostane bez jednog oka može normalno da nastavi da živi kao i do sad.

U okviru Klinike za male životinje Veterinarskog fakulteta, rade veterinari koji su stručni u lečenju ptica i koji mogu pružiti stručnu pomoć Vašem ljubimcu.

 

OZNAKE: