ana_jovanovic2a


Odgovara:
Ana Jovanović, dr. vet. med.,
Pet centar, Bulevar M. Milankovića 1v, Beograd

 

P: Poštovani, pre par dana smo kupili sirijskog hrčka i novi kavez. Iako smo čitali da ove životinjice uglavnom vrše nuždu na jednom određenom mestu, naš hrčak vrši svuda po kavezu, a najviše tamo gde spava. Takođe znamo da nije zdravo da spava u izmetu zbog mogućih infekcija, pa nas zanima kako da rešimo taj problem, ako uopšte ikako mi možemo uticati na to. Unapred hvala na odgovoru! Srdacan pozdrav! Marina


O: Hrčak po pravilu urinira uglavnom u jednom uglu kaveza.


Uslov je da je hrčak dovoljno star (minimum 30 dana) i da se navikao na životni prostor i raspored hranjenja, pojenja i čišćenja kaveza.


S obzirom da je Vaš hrčak tek nekoliko dana kod Vas, nije imao dovoljno vremena da se navikne na novi kavez i uslove života i da stekne svoje navike.

Dajte mu još malo vremena i pridržavajte se ustaljenog rasporeda, rezultati neće izostati.

Što se tiče defekacije, tu se nisu baš pokazali kao veliki čistunci. Hrčak defecira svuda po kavezu, ponekada čak i kada spava, kada ga mazite, kada je ljut, ili razigran. Ponekada to obavlja u kućici, ponekada u posudici za hranu...


Istina je da njegov izmet relativno bezopasan za njega. S obzirom da je predstavljao deo njegovog organizma, imunitet prema mikroflori je svakako stvoren, te nemate brige po tom pitanju.

Redovno čišćenje i pranje kaveza, kao nezaobilazna higijenska mera, je obavezna kako bi se održala sredina bez patogenih ili uslovno patogenih mikrooganizama.


Piljevina u kavezu mora biti suva, jer vlaga i nečistoće (urin, izmet) pogoduje razmnožavanju mikroorganizama, a u tom slučaju se stvaraju uslovi za razvijanje različitih patoloških stanja.


Međutim, ukoliko je stolica mekša, ili tečna, radi se o patološkom izmetu, uzrokovanom nekim od oblika enteritisa i u tom slučaju je neophodno pojačano čistiti i dezinfikovati kavez, a hrčka odvesti kod veterinara na pregled.


Ishrana Vaše mace zavisi od fukcionalnog stanja bubrega. Ukoliko veterinar preporuči možete koristiti medicinsku hranu Renal Royal Canin ili Hill's k/d.