Odgovara:
Aleksandra Todosijević, dr. vet. med.,
Pet centar, Bulevar M. Milankovića 1v, Beograd

P: Juče sam uzela morsko prase. Jutros sam primetila da levu zadnju nogicu maltene uopšte ne pomera. U prodavnici gde sam ga kupila su mi rekli da mu mažem hidrociklin dva do tri puta dnevno. Da li je to uredu? Unapred hvala, Jelena

O: HIDROCIKLIN sadrži dve komponente: hidrokortizon i oksitetraciklin-hidrohlorid. Hidrokortizon smanjuje znake zapaljenja na koži (otok, bol, toplina) i svrab, dok oksitetraciklin-hidrohlorid, kao antibiotik, deluje na širok spektar gram pozitivnih i gram negativnih bakterija, rikecija, mikoplazme i hlamidije, time što sprečava njihovo razmnožavanje.

HIDROCIKLIN se primenjuje kod sledećih oboljenja: akutni i hronični ekcemi alergijskog i toksičkog porekla koji su sekundarno inficirani, alergijski dermatitis izazvan lekovima, kozmetičkim preparatima i sintetičkim supstancijama, promene na koži kod eksudativne dijateze, dečijeg hroničnog neurodermatitisa, eritrodermije i alergijskih reakcija prouzrokovanih ubodom insekata.

Ne delim mišljenje da hidrociklin može dati pozitivan rezultat u slučaju Vašeg kućnog ljubimca. Bez kliničkog pregleda povređene ili iz drugih razloga bolesne životinje, prepisivanje terapije nema nikakvog smisla, da ne pominjem kako je posve neprofesionalno i van svih pravila struke.

Savetujem Vas da posetite veterinara kliničara koji bi pregledao životinju i ustanovio o kakvoj se povredi radi i na osnovu nalaza procenio kakav vid terapije ima smisla.

Lečenje i klinička procena su validni samo ukoliko se sprovedu svi klinički protokoli a to može ispravno uraditi samo veterinar koji pregleda životinju.

U svakom slučaju mirovanje životinje bi bilo od koristi.

OZNAKE:

Afrički tvor - polni ciklus, sterilizacija i higijena

Sledeći članak