Odgovara:
Ana Jovanović, dr. vet. med.,
Pet centar, Bulevar M. Milankovića 1v, Beograd

 

 

 

P: Imam patuljastog šnaucera starog 9 meseci. Problem je u tome što on jako brzo jede, ne žvaće, samo guta, kao da se plaši da će mu neko oteti hranu, zatim to što je pojeo povrati i ponovo pojede polako. Pretpostavljam da je to posledica toga što je on do petog  meseca bio u odgajivačnici i tamo morao da se bori za hranu sa ostalim štencima. Kako da ga naučim da jede polako?  Imam još jedan problem sa njim - jede dlake koje pronadje na podu, svaki put kad ga češljam pokuša da pojede dlake koje su ostale na češlju, zašto to radi?
Unapred hvala,
Marina

O: Psi u suštini jako slabo žvaću hranu, a kada su veoma gladni onda izuzetno halapljivo gutaju. Za vreme žvakanja, hrana se usitni, čime se olakšava dejstvo enzima, natopi se pljuvačkom i na taj način se lakše sprovodi do želudca. U toku obeda koji se pojede halapljivo, pas na brzinu unese veliku količinu hrane koja iritira želudac i može izazvati povraćanje (odbrambena reakcija).

Kada psa hranite, dajte mu više obroka tokom dana (dnevnu količinu podelite na 2 - 3 dela), tako da neće biti veoma gladan, a količina pojedene hrane po porciji će biti manja i neće iritirati sluzokožu želudca i vršiti jako rastezanje njegovog zida. Pokušajte da mu dajete hranu koja je krupnija (Brit Care Puppy All breed), koju će biti prinuđen da žvače.

Ako psa hranite suvim hranama, pokušajte i da ih omekšate potapanjem u vodu, jogurt, supu itd. U toku obeda, obezbedite mu mir, nemojte stajati u njegovoj blizini, a uklonite i sve životinje koje eventualno shvata kao pretnju. Vremenom će se naučiti na sporije i laganije jelo, kada se bude osećao sigurno i shvatio da nema konkurencije u toku obeda. Naviku je najverovatnije stekao u odgajivačnici.

Preporučila bih Vam da koristite hrane superpremijum kvaliteta, a u drugim slučajevima da koristite dodatke vitaminsko - mineralnih preparata, koji će sprečiti deficite koji nastaju kao posledica neizbalansirane ishrane.

Što se tiče dlaka koje konzumira, verovatno da je u pitanju znatiželja. Njegove dlake nose njegov miris, tako da je moguće da se lizanjem informiše o svom mirisu. Uklonite sve dlake koje može konzumirati.

OZNAKE:

psi

Afrički tvor - polni ciklus, sterilizacija i higijena

Sledeći članak