Odgovara:
Mirjana Pejčić, dr. vet. med.,
Pet centar, Bulevar M. Milankovića 1v, Beograd

P: Znam da se ove ribice lako mreste, ali imam problem pri mreštenju. Koliko gupi izbaci mladih pri mrestu? Kako da prezive? Čime ih hraniti? Velike ribe uglavnom ih pojedu. Da li ih odvojiti? Ivan

O:  Preporuka je držati jednog mužjaka na 3 - 4 ženke. Ženka koja je jednom oplođena, može se više puta kotiti. Posle oplođenja, kod ženki se u predelu  trbušne peraje formira tamna mrlja, u kojoj se posle nekog vremena mogu uočiti jajašca. Ženka može da okoti 10 - 50 mladih, a najčešće se to dešava u kratkim vremenskim intervalima.

Ove  ribe  su živorotke, dakle rađaju žive mlade, a mladi se u utrobi ženke hrane hranjivim sastojcima iz jajašca. Kada se podmladak u potpunosti razvije, probija opnu jajašca i iz utrobe izlazi u potpunosti sposoban za samostalno hranjenje i život. Oplođena jajašca ženka nosi oko 30 dana. Mlade ribice, kada se okote, padaju na dno akvarijuma, ali vrlo brzo plivaju prema površini kako bi vazdušni mehur napunili vazduhom.

Mlade je najbolje odvojiti od roditelja u poseban akvarijum, da ih roditelji ne bi pojeli. Vrlo su praktične kotilice, koje imaju uske pregrade, kroz koje propadaju mladi. Mlade je preporučljivo hraniti sitnom  hranom Artemijom. Vrlo je važno omogućiti im jaku aeraciju akvarijuma i akvarijumsko osvetljenje.