Odgovara:
Mirjana Pejčić, dr. vet. med.,
Pet centar, Bulevar M. Milankovića 1v, Beograd

P: Postovani, u pitanju je srednja pudla stara 4 godine. Pre 3 godine su ga udarila kola, nosio je dve godine šipku u nozi. Posle druge operacije, kada mu je izvadjena šipka iz noge veterinar mu je skidao kamenac (dok je bio u narkozi) bez našeg odobrenja i od tada je počela da mu se grči vilica intenzivno (izmedju 7 do 10 puta u toku dana), s tim što, kada izbaci jezik tada cvili, a kad mu se ne izbaci jezik onda se vidi kao da ne može da je lako otvori. Jedno pola godine u nazad nije imao napade i juče posle posete veterinaru je opet počelo. Veterinar mu je prilikom davanja inekcije zavezao gazom njušku i kao da ga je povredio ili se on toliko uplašio da je opet sve počelo ponovo sa grčenjem.

Normalno jede, aktivan je, stalno se igra, ali kad mu se grči vilica jako je uplašen i drhti. Molim Vas, recite mi Vase mišljenje! Unapred hvala! Dunja

O: Grč nastaje kada mišićna vlakana (delovi mišićnih vlakana od kojih su građeni mišići) ostaju stalno napeti. Grč žvakaće muskulature naziva se trismus, a najčešće je posledica zaraznih bolesti kao što su npr. tetanus i besnilo. Do kočenja vilice može doći i ukoliko je došlo do povrede žvakaćih mišića, glave vrata ili same vilice.

Tremor - drhtanje, predstavlja ritmičnu ili neritmičnu oscilaciju ekstremiteta, glave, trupa ili čitavog tela. Javlja se usled izlaganja organizma niskim temperaturama, pojava straha, bola, primene određenih lekova, trovanja, kao i u sklopu određenih sistemskih oboljenja, infekcije spoljašnjeg ušnog kanala, parazita u ušima, gubitka ravnoteže, virusne infekcije, osćaj bola (vezano uz probleme sa kičmom i hernije diska pršljenova), neuroloških uzroka, skeletnih i mišićnih problema.

Strah je čest uzrok pojave drhtanja kod pasa. Psi se najčešće plaše jakih i prodornih zvukova, kao i kada se nađu u situaciji koju su već doživeli i koja je kod njih izazvala neprijatna osećanja.

Trzanje i grčenje kod pasa može biti i znak hipoglikemije (abnormalan pad nivoa šećera u krvi). Iako je uz redovno uzimanje hrane mala verovatnoća da se radi o hipoglikemiji, ovo je vrlo česta pojava kod malih rasa pasa. Zatim, uzrok grčeva i tresenja može biti i hipokalcemija, koja prouzrokuje probleme nervnog sistema. Kalcijum nije samo izuzetno važan deo kosti, već je povezan sa kontrakcijama mišićnog tkiva u organizmu (skeletnih, glatke muskulature, srčani mišić) i učestvuje u mnogim funkcijama u telu. Do sniženja nivoa kalcijuma u organizmu dovodi smanjen apetit, nekvalitetna ishrana, nemogućnost absorpcije kalcijuma iz lumena creva i sl.,

Prema navedenim podacima, uzroci grča i tremora kod pasa mogu biti razni, čak može biti i više uzroka odjednom, odnosno u kombinaciji, pa je zato neophodno izvršiti dodatne preglede (biohemija krvi, provera očnog sistema, slušnog kanala, disanja i rada srca), za postavljanje konačne dijagnoze.

Kako bi se diferencijalno dijagnostički isključile neurološke bolesti, potrebno je sprovesti opšti klinički pregled ali i neurološki pregled. Uopšteno se bolesti nervnog sistema prema lokalizaciji mogu podeliti u bolesti mozga i moždanih ovojnica, bolesti kičmene moždine i njenih ovojnica i bolesti perifernih nerava.

Navedeni simptomi mogu se javiti i u sklopu epilepsije. O epilepsiji smo pisali ovde i ovde



OZNAKE:

psi

Afrički tvor - polni ciklus, sterilizacija i higijena

Sledeći članak