Mirjana Pejcic, DVM


Odgovara:
Mirjana Pejčić, dr. vet. med.
Pet centar, Patrijarha Dimitrija 14 (Capitol Park), Beograd - Rakovica

P: Imam mušku patuljastu pudlu staru dve godine i planiram da nakon parenja zadržim jedno štene. Interesuje me šta je bolje, zbog odnosa dva psa da ostane muško ili žensko štene? Pokušala sam da se sama informišem, čitajući forume i portale, kaže se da se muško sa muškim ne slaže zbog teritorije, a ako bude ženka moraću da pazim da nedođe do parenja. Da li imate neki savet? Srdačan pozdrav, Dragana
O: Što se tiče pola, odabir zavisi prvenstveno od Vaših želja.

Ženke su najpre manje po veličini, privrženije su i toplijeg temperamenta.

Takođe, zbog svog majčinskog instinkta uzgajivači ih najčešće preporučuju kao bolji izbor od mužjake za porodicu s decom. Drugo što je potrebno uzeti u obzir kod kuja je polni ciklus, pa ukoliko ne želite da se bavite kujom i teranjem i svim posledicama koje idu uz njega, onda je najbolje razmišljati o sterilizaciji.

Što se tiče mužjaka, oni su više teritorijalni nego ženke pa tako postaju dosta agresivni ukoliko osete da drugi pas želi da zauzme njihovu teritoriju. U tu svrhu često obeležavaju područje urinom, što nekada može biti problem ako to naviknu da rade u kući ili stanu. Takođe, kada se neka kuja tera u blizini skloni su bežanju od kuće, što ponekad može vrlo biti opasno (borbe s drugim mužjacima, trčanje po putu itd.). S druge pak strane mužjaci su vrlo energični i razigrani.

Što se tiče držanja para, idealna je kombinacija ona suprotnog pola odnosno mužjak – ženka. Vrlo često se dogodi da se psi istog pola tuku, nekada čak i do smrti. Tako će dominantan mužjak, u kombinaciji s drugim mužjakom, postati još i dominantniji prema drugim psima nego što bi normalno bio.

Dve ženke pak znaju biti još i gore nego mužjaci što se tiče borbe. To je zato što će ženke teže popustiti da je ona druga "jača", dok će mužjaci to ipak nešto lakše prihvatiti. Neki uzgajivači napominju i to da se prilikom suživota dva pasa istog pola umanjuju radne sposobnosti, pa je to razlog zašto ih oni drže zajedno samo kraći period.

U svakom slučaju kakvu god odluku doneli nadam se da ćete biti zadovoljni i da će Vam ove informacije biti od koristi.

OZNAKE: