ana_jovanovic2a


Odgovara:
Ana Jovanović, dr. vet. med.,
Pet centar, Bulevar M. Milankovića 1v, Beograd

 

P: Imam crnog nemačkog ovčara, starosti skoro 6 meseci. Od nekog 2-3 meseca počela je da mu izrazito raste dlaka oko njuške i usta, da li je to posledica vitamina ili je pas ipak mešanac? Molim Vas za mišljenje. Da napomenem pas je hranjen granulom i pilećim mesom uz dodatak kalcevit vitamina za štence. Puno pozdrava i unapred se zahvaljujem na odgovoru. Ceca


O: Rast dlake je genetski determinisan. Genetsko nasleđe jedne jedinke predstavlja gene oca i gene majke koji se spajaju u diploidan broj hromozoma što predstavlja kombinaciju koju pas nosi doživotno.


Ovo znači da treća jedinka ne može učestvovati u prenošenju gena, osim ukoliko se desi da se ženka uparila sa još nekim mužjakom koji ne pripada rasi nemački ovčar, ili da otac i/ili majka nisu čistokrvni nemački ovčari.

Od interakcije gena koji su nasleđeni od oca i majke, zavisi i ekspresija osobina koje mi možemo primetiti i to se zove fenotip (visina, boja krzna, boja očiju itd). 

Neke fenotipske osobine se mogu menjati pod uticajem faktora spoljašnje sredine, a neke ne. Takođe je moguće da roditelji ipak nisu čistokrvni nemački ovčari.


Za rasu nemački ovčar nije karakteristično da ima dugačko krzno blizu njuške. Ukoliko su otac ili majka Vašeg šteneta imali duže krzno oko njuške, velika je verovatnoća da će ga i Vaše štene imati.

O izgledu psa i standardu rase nemački ovčar pisala je koleginica Mirjana Pejčić, dr. vet. med, u tekstu koji glasi Nemački ovčar – standard maxi rase, pravilan rast i trening, kao i u mom prethodnom odgovoru Nemački ovčar – osnovne karakteristike rase.

Vitamini, tj. predoziranje vitamina ne može da izazove navedenu pojavu.


Na sam rast dlake koja nije karakteristična za rasu nemački ovčar, nije moguće delovati vitaminima, tj. oni nisu uzrok rasta duge dlake oko njuške. Nedostatak vitamina može uticati na rast loše dlake bez sjaja, na preterano perutanje kože i linjanje.

 

OZNAKE:

psi

Afrički tvor - polni ciklus, sterilizacija i higijena

Sledeći članak