Odgovara:
Ana Jovanović, dr. vet. med.,
Pet centar, Bulevar M. Milankovića 1v, Beograd

 

 

 

P: Poštovani, zainteresovao sam se za uzimanje Dalmatinca. Pročitao sam par stvari u Vašem odeljku "Pitajte nase veterinare" ali mene zanima još po nešto. Naime, dalmatinca kojeg bi kupi držao bih u stanu, koji je prilično ok veličine, i sa velikom terasom, po kojoj bi mogao da trči i da se igra u nekim periodima. Da li bi on mogao da uopšte živi u stanu? Znajući da dalmatinac ima kratku dlaku, da li se on i manje linja ili je linjanje nezavisno od veličine dlake? I da li je Dalmatinac pogodan za prvog kućnog ljubimca (psa), pošto će mi on biti prvi pas kojeg bi imao.
Hvala unapred na odgovorima, Uroš

O: Psa možete držati u stanu uz obavezno dnevno izvođenje napolje u šetnju. Iako pas ima veliki prostor po kojem može koliko toliko da ispolji fizičke aktivnosti, neophodno ga je izvoditi u redovnu šetnju.

Štene koje ima oko 4 meseca starosti, radi obavljanja nužde morate voditi minimum 6 puta dnevno napolje. Odraslog psa bi trebalo izvoditi 3 puta dnevno. Sem obavljanja fizioloških potreba, pas se u toku šetnje druži, upoznaje teritoriju, stiče nova iskustva i razmenjuje informacije, tako da lišavanje psa šetnje može da dovede do pojave poremećaja u ponašanju. Šetnja je takođe idealno vreme kada vlasnik može da uči svog psa određenim veštinama, npr. učenje osnovnih vežbi poslušnosti, a kasnije i nekim komplikovanijim vežbama (pronalaženje i donošenje bačenog predmeta).

Dalmatinac je pas koji ima kratku i oštru dlaku. Linja se 2 puta godišnje, kao i svi psi, mada slabo ili umereno otpadanje dlake se može primetiti i tokom cele godine. Dalmatinac ima veliku površinu tela koje pokriva bela dlaka. Ona je u odnosu na crnu upadljivija, pa može da odaje utisak pojačanog linjanja. Potrebno je redovno četkati psa, kako bi što veća količina dlaka završila na četki. Nekada linjanje može biti pojačano usled neizbalansirane ishrane, pa Vam savetujem da psa hranite hranama superpremijum kvaliteta.

Dalmatinac je dobar izbor za nekoga ko prvi put ima štene. Savetujem Vam da se dobro informišete o štenetu pre nego što ga nabavite. Preporučila bih Vam knjigu "Kako da razumete, vaspitate i negujete Vašeg psa". Ova knjiga će Vam puno pomoći da razumete šta oseća i misli Vaš ljubimac, kao i kako da odgovorite na njegove zahteve.

Svu potrebnu opremu za higijenu unutrašnjih prostora možete pogledati na sajtu Pet Centra.

OZNAKE:

psi

Afrički tvor - polni ciklus, sterilizacija i higijena

Sledeći članak