Odgovara: 
Nikola Mišić, dr. vet. med., 
Pet centar, Senatandrejski put 11, Novi Sad

P: Kupili smo sedalin gel kako bi našem kokeru starom 11.5 meseci očistili dredove koji su mu se napravili po grudima od ama koji mu ide preko grudi. Bebeća dlaka mu je skoro skroz otpala osim u tim dredovima. Onda bi mu sredili drediće i oko ušiju. Ovde nemamo frizera za pse pa moramo sami. Težak je 15-16 kg. Koliko da mu damo gela? Da li ima neka nus pojava? Ne bih želela zbog estetike da mu naškodimo. Hvala vam puno u napred, Milena i Marfi
O: Ukoliko pas tek treba da se upozna sa trimovanjem, pružite mu šansu da se sam, prirodno navikne na taj zahvat. Pas mora da ima poverenja u osobu koja ga šiša, a i sam vlasnik treba da ohrabri i smiri psa, glađenjem i mirnim tonom glasa. Šišanje i trimovanje ne bi trebalo da se sprovodi na takav način da psu bude neprijatno.

Za svaki slučaj, prvi put mu stavite korpu, jer ne znate njegovu reakciju. Ukoliko je pas već upoznat sa trimovanjem i agresivan je, ili je uznemiren, pa nije nikako drugačije moguće da izdrži čitav tretman, u tom slučaju je indikovano davanje Sedalin paste, ali tek nakon kliničkog pregleda kod veterinara koji će je i aplikovati, što predstavlja najbolju opciju.

Acepromazin, aktivna materija preparata Sedalin gel, je delotvoran fenotijazinski neuroleptik (antipsihotik). Deluje, pre svega, na retikularnu formaciju moždanog debla umanjujući psihomotoričku aktivnost. Sedalin pasta umiruje životinju koja više nije razdražljiva i agresivna, postaju nezainteresirane za okolinu, oslabe im obrambene reakcije, osećaj straha nestaje, umanjuje motoričku aktivnost - hipokinezija, a istovremeno im opušta mišiče - miorelaksacija. Sedalin ne utiče znatno na stanje svesti. Ovaj antipsihotik deluje vrlo blago analgetski što olakšava obavljanje dijagnostičkih i terapijskih zahvata. Nakon primene Sedalin gela, acepromazin se delomično resorbuje, a umirujuće dejstvo kod malih životinja nastupi nakon 15 - 20 minuta. Ukoliko se daju preporučene doze, sedacija traje 6 - 12 sati.

Dejstvo zavisi od primenje doze. Primenom malih doza postiže se trankvilizacija, odnosno umirivanje obrambenih reakcija životinje prilikom obavljanja pregleda, dijagnostičkih i terapijskih zahvata.

Sedalin gel se ne sme primeniti na psima lakšima od 17,5 kg, jedinkama nakon traume, u stanju šoka i hipovolemije, izrazito razdraženim psima i onima sklonim epileptiformnim napadima kao i pacijentima za koje je utvrđeno da su preosetljivi na ovaj proizvod ili njegove sastojke.

Nakon aplikacije Sedalin gela smanjuje se frekvencija disanja i ubrza rad srca. Krvni pritisak se prolazno snižava i koči termoregulacija. Moguće su reverzibilne promene u krvnoj slici, a kod brahiocefaličnih rasa može doći do pojave srčane sinkope i nesvestice. 

Najbolje je da sedaciju odredi veterinar, prema težini i zdravstvenom stanju životinje.

Uopšteno o šišanju psa možete pročitati u tekstovima Strah od šišanja i Upotreba DiaCalm za oslobađanje od stresa prilikom šišanja psa.

O nezi zapetljane dlake kod psa možete pročitati u tekstu koji glasi Zapetljana dlaka.

 

OZNAKE: